CBS, 9-jan-2013

Inflatie in december weer gestegen

De inflatie is in december licht gestegen naar 2,9 procent. Dat is 0,1 procentpunt hoger dan in november en gelijk aan de inflatie in oktober. De gemiddelde inflatie in 2012 is 2,5 procent.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Prijzen van voedingsmiddelen verhogen inflatie
In december steeg de inflatie vooral door de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen. Voedingsmiddelen waren 3,7 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste stijging sinds maart 2009. De ontwikkeling van benzineprijzen had een verlagend effect op de inflatie.

Inflatie in 2012 gemiddeld 2,5 procent
De gemiddelde inflatie in 2012 is 2,5 procent. Dat is hoger dan de 2,3 procent in 2011. De belangrijkste oorzaak van de stijging is dat de huren van woningen forser stegen dan in 2011.

Inflatie in Nederland aanzienlijk hoger dan in de eurozone
De Nederlandse inflatie volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) was in december 3,4 procent, het hoogste niveau in tien jaar tijd. Dat is 0,2 procentpunt hoger dan in november. In de eurozone bleef de inflatie gelijk op 2,2 procent.

Zie deze PDF voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Inflatie stijgt fors naar 2,9 procent
    De inflatie is in oktober gestegen naar 2,9 procent. Dit is de hoogste inflatie in vier jaar tijd. In september waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,3 procent hoger dan een jaar eerder.
  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: inflatie zegen schulden, huurinflatie 2014, inflatie 2,9% huur, inflatie zegen.
Copyright © 2005-2023 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 29-nov-2023

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: