CBS, 8-nov-2012

Inflatie stijgt fors naar 2,9 procent

De inflatie is in oktober gestegen naar 2,9 procent. Dit is de hoogste inflatie in vier jaar tijd. In september waren de prijzen voor consumenten gemiddeld nog 2,3 procent hoger dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Effect btw-verhoging duidelijk zichtbaar
De inflatie is vooral gestegen door de verhoging van het hoge btw-tarief van 19 naar 21 procent. Hierdoor werden onder meer gas, benzine en telefoon- en internetdiensten duurder. Niet alle producten en diensten die onder het hoge btw-tarief vallen stegen in prijs. De verhoging werd niet in alle gevallen aan de consument doorberekend. Ruim 42 procent van de bestedingen die huishoudens doen, valt onder het btw-tarief van 21 procent.

Naast de verhoging van de btw droeg ook de prijsontwikkeling van voedingsmiddelen bij aan de stijging van de inflatie. Door slechtere oogsten zijn de prijzen van aardappelen, groenten en fruit hoger dan vorig jaar.

Inflatie in Nederland aanzienlijk hoger dan in de eurozone
De inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) steeg in Nederland naar 3,3 procent, het hoogste niveau in tien jaar tijd. De inflatie in de eurozone bedroeg in oktober 2,5 procent. Door de btw-verhoging is de inflatie in Nederland nu aanzienlijk hoger dan in de eurozone.

Zie deze PDF voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.
  • Inflatie onveranderd op 2,5 procent
    De inflatie in Nederland is in maart 2012 voor de derde maand op rij uitgekomen op 2,5 procent. De inflatie is al negen maanden lang vrijwel stabiel. Ten opzichte van de rest van Europa blijft de inflatie in Nederland hoog.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, recente artikelen inflatie, inflatie stijgt naar 2,9 cbs, is betaalpakket bank inclusief btw, stabiele spaarrente.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: