Mm, 8-mrt-2010

In de schijnwerper: LeasePlan Internetsparen

Sinds eind 2008 wordt de spaarrente steeds lager. Dat LeasePlan tegen de trend in nieuwe spaarrekeningen durft te lanceren met relatief hoge rente stemt hoopvol. Spaarbaak opent daarom zelf een rekening. Lees verder voor onze ervaringen...

In misschien een jaar tijd is de spaarrente gehalveerd. Met het wegvallen van eerdere prijsvechters lijken de grootbanken weer de richting in de spaarmarkt aan te geven. Toch kan bewust sparen met de juiste keuzes ervoor zorgen dat het spaargeld veilig beschermd is tegen de fiscus en de inflatie.

De inflatie is volgens het CBS in juni 2010 uitgekomen op 0,8%. De vermogensrendementsheffing kost u per saldo 1,2% voor het deel dat boven de heffingsvrije voet uitkomt. Bij elkaar moet u dus minimaal 2,0% aan rente krijgen om te voorkomen dat uw spaargeld minder waard wordt. Zoals u in dit artikel kunt lezen, lukt dat niet met een ouderwetse spaarrekening bij één van de grootbanken. Gelukkig zijn er voldoende andere aanbieders die allemaal onder het depositogarantiestelsel vallen en waar uw spaargeld dus net zo goed beschermd is, maar flink meer rente kan opleveren.

Hoge rente
Momenteel (peildatum 4-aug-2010) is de gemiddelde rente in onze Top-10 ongeveer 2,30% voor vrij opneembare spaarrekeningen en voor de korte termijn deposito's nog iets hoger. LeasePlan Bank had al langer een bankvergunning en heeft zich onlangs op de spaarmarkt begeven. Met zowel de vrij opneembare spaarrekening als met de termijndeposito's gooit ze hoge ogen. LeasePlan neemt bij de deposito's van twee tot vijf jaar vast een toppositie in en bij deposito's tot één jaar vast zelfs meerdere topposities. Om een deposito te kunnen openen moeten we eerst een spaarrekening bij LeasePlan hebben en dus openen we die eerst.

Momenteel is de rente bij de LeasePlan spaarrekening 2,74% nominaal per jaar, maar omdat deze rente per maand wordt uitgekeerd komt de effectieve rente op jaarbasis nog zo'n 0,03% hoger uit. Voor de 1-jaars deposito is de rente 3,00%. Bij deposito's is de uitkering van de rente jaarlijks cq. per einde looptijd. In dit LeasePlan rente-overzicht wordt van alle rekening bij LeasePlan de actuele rente weergegeven.

LeasePlan Internetsparen is een eenvoudige spaarrekening zonder voorwaarden met een relatief hoge rente. Het spaartegoed is vrij opneembaar en er worden geen bijzondere voorwaarden gesteld aan de eerste inleg of verdere stortingen.

In de praktijk: Openen spaarrekening
Het openen van de LeasePlan spaarrekening is binnen een paar minuten gedaan. In het openingsscherm wordt eerst een overzicht van de benodigde informatie en door te lopen stappen gegeven. De aanvraag kan ook voor een en/of-rekening worden gedaan, maar wij kiezen voor een gewone rekening.

Na het opgeven van de gevraagde informatie (naam, adres, contactinformatie, identificatie en tegenrekening) en na akkoord te gaan met de voorwaarden, wordt direct een rekeningnummer aangemaakt. Per e-mail worden we hartelijk welkom geheten en ontvangen we de gegevens van de spaarrekening.

We kunnen zelf een gebruikersnaam opgeven en via een SMS bericht ontvangen we een tijdelijk wachtwoord waarna we ons eigen wachtwoord kunnen instellen. Ter verificatie van onze tegenrekening moeten we een (klein) bedrag naar het ontvangen rekeningnummer overmaken. Belangrijk voor een spoedige afhandeling is dat de tegenrekening dezelfde naamstelling heeft als de LeasePlan rekening.

In de praktijk: Inloggen
Met de ingestelde gegevens kunnen we inloggen in onze rekening. Zolang de verificatiestorting nog niet is ontvangen, is de spaarrekening nog niet toegankelijk. Tijdelijk wordt dan een statuspagina getoond en nog niet de persoonlijke pagina. Direct na het openen hebben we de verificatiestorting gedaan vanaf onze ING rekening. In de loop van de volgende werkdag blijkt de storting ontvangen en heeft de verificatie plaatsgevonden. Vanaf dat moment zien we na het inloggen het rekeningoverzicht met de geopende spaarrekening.

In de praktijk: Overboeken
Vanuit het rekeningoverzicht kunnen we door te klikken op het rekeningnummer direct naar het transactieoverzicht met de boekingen van de betreffende rekening, of we kunnen dit kiezen vanuit het menu aan de linkerzijde. In het menu bevindt zich ook de mogelijkheid om geld over te maken naar de tegenrekening. Naast een direct uitgevoerde opdracht kan ook gekozen worden voor een uitgestelde opdracht, of een periodieke opdracht waarmee regelmatig (bv. dagelijks, wekelijks, maandelijks, etc) automatisch een bedrag naar de tegenrekening kan worden overgeschreven.

Na het invoeren van de overboek-opdracht kan deze worden nagekeken en na verificatie krijgen we de bevestiging dat de opdracht is uitgevoerd.

Om te zien hoe snel het overboeken gaat hebben we een bedrag teruggeboekt naar onze tegenrekening. Het terugstorten naar de tegenrekening (ING) duurde twee werkdagen. Een opmerkelijk detail is dat deze terugstorting via een LeasePlan tussenrekening lijkt te gaan, want het rekeningnummer wijkt af van dat van de spaarrekening en de omschrijving is niet de opgegeven omschrijving, maar "LBLN Betalingsverkeer 1314 CJ Almere OVERBOEKING". Mogelijk is deze afwijkende manier van overboeken nieuwigheid en wordt dit in de toekomst nog gestroomlijnd.

Voor het openen van een deposito is de minimum inleg 1000 euro. Daarom boeken we ook een groter bedrag van onze tegenrekening naar de Leaseplan spaarrekening. Deze storting naar de spaarrekening ging snel en was de volgende werkdag al te zien.

In de praktijk: Openen termijndeposito
Het openen van een LeasePlan deposito is in enkele tellen gedaan. Vanuit het menu kiezen we de optie "Open een termijndeposito". Op de openingspagina kiezen we eerst ons rekeningnummer waarna de verschillende looptijden en de toepasselijke rentepercentages worden getoond. Naast het bedrag (minimaal 1000 euro) en de looptijd kan ook worden aangegeven of het deposito na het aflopen van de depositoperiode automatisch moet worden verlengd. Deze keuze kan tussentijds worden aangepast.

Na gebruik van de knop "Verder", kunnen we de gemaakte keuzes verfiëren en al dan niet wijzigen of bevestigen. Direct na het kiezen van "Bevestigen" is het openen van de termijndeposito succesvol afgerond en zien we dit in een bevestigingspagina. Als we vanaf deze pagina terug gaan naar de overzichtspagina zien we daarin de nieuwe termijndeposito en kunnen we daarvan de details bekijken of de verlengingsinstelling aanpassen.

Conclusie
Internetsparen van LeasePlan Bank is een eenvoudig aan te vragen spaarrekening met een hoge rente. Via internet is de rekening makkelijk te gebruiken. De maandelijkse rente-bijschrijving is in combinatie met een periodieke overboek-opdracht zeer bruikbaar als aanvulling op het inkomen. Het openen van een depositorekening gaat erg vlot en sparen in een deposito bij LeasePlan Bank levert een hogere rente op dan bij andere banken. LeasePlan valt net als de andere banken onder het depositogarantiestelsel en is daarmee een prima keuze.

Zie ook:

  • LeasePlan start internetspaarbank
    Het moederbedrijf van LeasePlan Nederland, LeasePlan Corporation, lanceert een internetspaarbank voor particulieren, bedrijven en instellingen.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: testing, leaseplan bank ervaringen, LeasePlan Bank Internetsparen, rekeningoverzicht, LBLN Betalingsverkeer.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: