Vraagbaak: Welke banken hebben achtergestelde depositos?

DSB
In het verleden was DSB Bank één van de weinig aanbieders die een achtergesteld deposito aanbood. Na het faillissement van DSB zijn met name houders van een achtergesteld deposito de dupe geworden omdat het depositogarantiestelsel op een achtergesteld deposito niet van toepassing is. Voorzichtigheid is dus geboden bij het storten van geld in een achtergesteld deposito.

Update 5-jul-2011: De bij DSB Bank afgesloten achtergestelde deposito’s vallen toch onder het garantiestelsel. De Nederlandsche Bank zal de terugbetaling verzorgen. Zie voor meer informatie dit nieuwsbericht.

GarantiBank
Momenteel (peildatum 22 april 2011) is GarantiBank de enige bij ons bekende bank die een achtergesteld deposito aanbiedt; nl. het Garanti€uroDeposito. Deze rekening staat onder het kopje sparen, maar het is een achtergestelde lening in de vorm van een deposito. De rente is weliswaar aantrekkelijk (momenteel 6,5% of 7,0%), maar de looptijd is lang (7 of 10 jaar) en de inleg is minstens € 5.000. Gedurende de afgesproken looptijd van het deposito ontvangt u jaarlijks een vaste rente-uitkering op uw spaarrekening bij GarantiBank. GarantiBank waarschuwt voor de risico's die horen bij dir product: Een Garanti€uroDeposito is een achtergesteld deposito en valt niet onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank. Een achtergesteld deposito verschilt van een gewoon deposito omdat bij een faillissement van de bank de terugbetaling pas plaatsvindt als alle andere schuldeisers zijn afbetaald. Dit betekent dat u uw deposito als laatste kunt terug vorderen en daarmee het risico loopt dat u uw inleg niet terug krijgt.

Friesland Bank
Tot 2010 bood ook Friesland Bank een achtergesteld deposito aan. Momenteel (peildatum 22 april 2011) wordt de rekening niet meer actief aangeboden. De rente bij Friesland Bank was eveneens aantrekkelijk (6,0% of 6,5% in mei 2010), maar ook hier was de looptijd lang (7 of 10 jaar). De inleg was minstens € 10.000. Ook Friesland Bank gaf aan dat de depositogarantie niet van toepassing is op de inleg in dit product en dat er sprake is van een hoger risico:
   "Een achtergesteld KapitaalDeposito levert meer rente op, maar is ook risicovoller. Wanneer u een achtergesteld KapitaalDeposito opent bij ons, dan krijgt u een vordering op Friesland Bank, die achtergesteld is ten opzichte van vorderingen van alle andere crediteuren van de bank. Het risico wat u loopt met het achtergesteld KapitaalDeposito zit hem in het woordje 'achtergesteld'. Dit houdt in dat u bij een eventueel faillissement van Friesland Bank als laatste uw geld terug kunt vorderen en daarmee het risico loopt dat u (een deel van) uw spaarbedrag misschien niet terug krijgt."

Sparen of beleggen?
Achtergestelde deposito's vallen vaak onder de rubriek 'Sparen', maar gezien de ervaringen kunnen spaarders dit beter als een belegging zien (inclusief de bijbehorende risico's). In de top-20 van deposito's voor 7 jaar vast en 10 jaar vast is te zien dat voor gegarandeerde deposito's momenteel 4,1% en 4,50% rente wordt geboden. Het verschil in rente is +/- 2,5% en de renteopbrengst is dus zo'n 50% hoger. Of een dergelijk verschil opweegt tegen het risico zal elke spaarder voor zichzelf moeten bepalen.
N.b.; in onze renteoverzichten komen alleen spaarproducten voor waarop een garantiestelsel van toepassing is.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is een achtergesteld deposito?
Het zogenaamde "achtergesteld" deposito werd onder meer door de DSB Bank aangeboden. Het achtergesteld deposito biedt meestal een hogere rente...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Welke banken hebben achtergestelde depositos?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Welke banken hebben achtergestelde depositos?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: achtergesteld kapitaaldeposito, achtergestelde kapitaaldeposito, kapitaaldeposito, deposito,s, welke banken krijgen in 2010 triple a status.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: