JD/Mm, 26-nov-2010

Column: Spaarrente kan hoger dan nu

De spaarrente is momenteel relatief laag. Enerzijds is dit verklaarbaar, anderzijds werpt het ook vragen op. Kan de rente dan echt niet verder omhoog? Volgens ons wel!

Het zijn magere jaren
In 2008 was de spaarrente nog relatief hoog. Een goed geïnformeerde spaarder kon met gemak 5 procent rente op het spaargeld behalen. Sindsdien is de rente voor spaarrekeningen zonder beperkende voorwaarden dramatisch gezakt. Terugkijkend op de afgelopen periode kunnen we concluderen dat 2009 en 2010 geen goede jaren geweest zijn voor spaarders. Gelukkig viel de inflatie nog relatief gunstig uit, anders zou de reële waarde van onze spaartegoeden flink zijn afgenomen.

In de tweede helft van 2010 zien we dat de spaarrente redelijk stabiel op een laag niveau is blijven hangen. De trend naar beneden in de spaarrentes lijkt gestopt, maar significante rentestijgingen blijven afwezig. Het ziet er naar uit dat de spaarrente onderin het dal zit, dus optimisten zullen denken "the only way is up!".

Op dit moment bieden de meeste spaarrekeningen bij de Nederlandse grootbanken rentepercentages tot hooguit 2 procent. Een rente hoger dan 2 procent lijkt bijzonder en het maximaal haalbare bij de concurrerende banken is hooguit zo'n 2,5 procent.

Hoogste spaarrente is niet meer het enige dat telt
Tot het omvallen van de IJslandse Icesave bank, werd er vooral gelet op de hoogte van de spaarrente. Men was nog in de veronderstelling dat banken niet zomaar zouden omvallen. De kredietcrisis is begonnen in de Verenigde Staten, maar ook wij kregen er van dichtbij mee te maken. Nadat bij Icesave een relatief kleine groep spaarders het rumoer aan den lijve ervaarden, kwam een jaar later de flink grotere groep klanten van DSB Bank aan de beurt.

Na de golf van onzekerheid die dit veroorzaakte is de spaarmarkt niet meer hetzelfde. Grootbanken kunnen zelfs met lage spaarrentes het meeste spaargeld aan zich binden, doordat de spaarders toch meer vertrouwen hebben in deze banken dan in de kleinere concurrenten.

Spaarrente omhoog door concurrentie
Dat de spaarrente ook kan stijgen laten met name de concurrerende banken zien. Dit jaar zijn nieuwe partijen op de markt verschenen. De introductie van LeasePlan Bank was dermate succesvol dat deze haar deuren moest sluiten voor nieuwe klanten. Spaarders die er op tijd bij waren profiteren nu wel van de hogere rente. Met de koppeling aan de Euribor laat LeasePlan zien dat de rente best hoger kan. Momenteel (26-nov-2010) is de rente bij LeasePlan 2,95% en dat is bijna een halve procent hoger dan de top van de Spaarbaak Top-10.

Na de lancering van LeasePlan Bank begaf Bank of Scotland zich op de Nederlandse spaarmarkt, met in het kielzog Centraal Beheer Achmea met haar RentePlus Spaarrekening. De vrijgave van het spaarloon medio september 2010 gaf een impuls aan de strijd om het spaargeld, waarbij de rente opliep tot 2,6% voor een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden. Momenteel bieden beide banken 2,5%. Ook de introductie van deze nieuwe spaarrekeningen was dusdanig succesvol dat beide partijen hun marketingcampagnes nu weer kunnen afbouwen.

Opvallend is verder dat de WestlandUtrecht Bank momenteel druk bezig is met advertentiecampagnes zonder een hele hoge rente te bieden. Deze bank wordt als afsplitsing van ING Groep de vijfde consumentenbank van Nederland, maar moet nog een stevig marktaandeel verwerven om in de toekomst financieel op eigen benen te kunnen staan. Medio november 2010 gaf topman Sjaak de Graaf aan dat WestlandUtrecht graag een hogere spaarrente wil aanbieden, maar dat door de Europese Commissie beperkingen zijn opgelegd. De Graaf stelt: 'De spaarmarkt is zeer prijsgevoelig. Maar als onderdeel van ING mogen wij niet de scherpste tarieven bieden. Daardoor is het moeilijk om substantiële bedragen aan te trekken. We bieden nu 2,25%. Dat is te laag om consumenten te doen overstappen.'

Af en toe zijn er andere banken die sporadisch de spaarrente verhogen. In de afgelopen drie maanden zien we onder andere stijgingen bij spaarrekeningen van ASN Bank, ABN AMRO en Delta Lloyd. Bij de deposito's zien we stijgingen bij onder andere ING, Delta Lloyd, SNS, Reaal en Friesland Bank. ASN liet zien dat een vereenvoudigd spaaraanbod best samen kan gaan met een hogere rente voor bestaande rekeninghouders, waar andere partijen maar al te vaak stilletjes de rente verlagen op bestaande rekeningen.

Spaarrente moet nog hoger kunnen
Als gevolg van de verschillende steunmaatregelen is de geldhoeveelheid in de eurozone toegenomen. Traditioneel zorgt toename van de geldhoeveelheid voor stijgende inflatie, meestal gevolgd door stijgende rente. Doordat de verschillende overheden echter ook moeten bezuinigen, wordt de economie in toom gehouden. Er wordt dus gelijktijdig op het gaspedaal en op de rem getrapt. Dit zorgt er momenteel voor dat de crisis slechts langzaam oplost en minder leningen hoeven worden verstrekt. De steunmaatregelen en het marktsentiment zorgen ervoor dat marktleiders relatief gemakkelijk in hun kapitaalbehoefte kunnen voorzien.

Zolang de concurrentie beperkt blijft, zullen marktleiders maar weinig stimulans ondervinden en zal de spaarrente niet snel stijgen. Zodra de concurrentie toeneemt wordt het een ander verhaal omdat spaarders door de lage rente zitten te springen om betere tarieven. Daarnaast is de storm rondom banken enigszins geluwd waardoor bewuste spaarders - gesterkt door de lessen uit het verleden - binnen de grenzen van het depositogarantiestelsel best bereid zijn hun spaargeld beter te laten renderen.

Wat ons betreft kan die concurrentie niet snel genoeg op gang komen en kunnen gevestigde partijen zich nu al afvragen waarom het behoud van bestaande klanten niet boven de winstdoelstelling is gezet.

Zie ook:

  • Hoogste spaarrente? Waar vind je die?
    Natuurlijk wil iedere bewuste spaarder goed sparen en dus z'n spaargeld tegen de hoogste spaarrente wegzetten. Vroeger koos men zonder nadenken de huisbank. Tegenwoordig valt er gelukkig meer te kiezen.
  • Columns
    In de Spaarbaak rubriek Columns geven onafhankelijke auteurs ongezouten meningen, scherpe analyses en handige tips over sparen en alles wat daar mee te maken heeft.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: spaarrente hoger, waarom wordt de spaarrente niet hoger, spaarrente hoger dan 5%, kredietcrisis begonnen met omvallen, spaarrente hoger?.





Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 8-okt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: