Mm, 14-dec-2007
Banksparen geeft belastingvoordeel voor pensioenregeling of hypotheek
|
Het wetsvoorstel Banksparen zorgt voor de fiscale mogelijkheid om voor een pensioen en voor de aflossing van de hypotheek te sparen bij een bank.
|
Via banksparen kunnen woningeigenaren op een geblokkeerde bankrekening fiscaal aantrekkelijk geld inleggen voor de aflossing van hun hypotheek of voor de opbouw van een pensioen. De voorgaande wetgeving voorzag uitsluitend in mogelijkheden bij verzekeraars.
De Tweede Kamer heeft op 5 juli 2007 ingestemd met het wetsvoorstel.
De Eerste Kamer heeft 11 december 2007 hetzelfde gedaan, waardoor banksparen vanaf 1 januari 2008 mogelijk is.
Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) liggen er al diverse producten uitgewerkt op de plank om direct verkocht te kunnen worden. Bij verzekeraar (!) Alianz kan nu al een passende bankspaarrekening worden afgesloten die volgens dit onderzoek van de VEH duizenden euro's voordeel biedt.
Einde van de beleggingshypotheek?
Voor huizenbezitters is de regeling dusdanig gunstig dat de Vereniging Eigen Huis verwacht dat het nieuwe banksparen de beleggingshypotheek volledig zal verdringen. De VEH heeft berekend dat de gemiddelde woningkoper met banksparen na tien jaar 12.000 euro goedkoper uit is dan met een beleggingshypotheek. Doordat beleggingshypotheken vaak uitblonken in onduidelijke voorwaarden, verborgen kosten en onzekere rendementen is met name deze hypotheekvorm gedoemd vervangen te worden door de nieuwe financieringsmogelijkheid. Volgens de VEH komen er met banksparen goedkopere en meer duidelijke hypotheken.
De VEH deed een dringend beroep op de leden van de Eerste Kamer om het wetsvoorstel "banksparen" goed te keuren zodat het kan ingaan op 1 januari 2008.
Sparen voor pensioen
Zoals het wetvoorstel er nu uitziet wordt ook het sparen voor een pensioen een stuk duidelijker en daarmee waarschijnlijk ook goedkoper dan bij een traditionele pensioensvoorziening. Belangrijker nog is dat door de heldere structuur ongeziene pensioengaten bij verandering van werkgever en/of pensioeninstelling kunnen worden voorkomen.
Door op een geblokkeerde bank- of beleggingsrekening geld te storten wordt een lijfrentekapitaal opgebouwd. De blokkering is uiterlijk toegestaan tot het 70ste levensjaar. Het maximaal te storten bedrag wordt op de zelfde wijze berekend als voor de lijfrenteverzekering en ook is de fiscale behandeling van bank- of beleggingsrekening is gelijk aan die van de lijfrenteverzekering. Het geblokkeerde spaar- of beleggingstegoed kan worden gebruikt voor de aankoop van een recht op periodieke uitkoop bij een verzekeraar, of in termijnen worden uitgekeerd door een bank of beleggingsinstelling.
Met dit wetsvoorstel willen de initiatiefnemers regelen dat zelfstandigeondernemers en werknemers met een pensioentekort meer keuze wordt geboden. Ook aan de nabestaanden wordt gedacht want net als bij een regulier pensioen wordt bij overlijden van de belastingplichtige het tegoed op de geblokkeerde bank- of beleggingsrekening in termijnen uitgekeerd aan de nabestaanden.
Alternatief voor verzekeraars
Als er meer keuzemogelijkheden komen om te sparen voor de aflossing van de hypotheek en pensioenopbouw, gaat daarmee een lang gekoesterde wens van de Consumentenbond in vervulling. Volgens de Consumentenbond komt met dit wetsvoorstel meer concurrentie tussen financiële instellingen als banken en verzekeraars, zonder fiscale bevoordeling van producten van de een of de ander. Consumenten kunnen zo profiteren van de voordelen die concurrentie met zich meebrengt zoals lagere kosten en betere informatie.
Onduidelijk is nog of banken de extra kosten voor de administratieve verplichtigingen van de geblokkeerde rekening aan de consument zullen doorberekenen en of bij gebruik als pensioenvoorziening dit niet alsnog aan een flexibiliteitsverminderende overlijdensrisicoverzekering zal worden gekoppeld. Veel grote banken hebben naast de bank ook een verzekeringstak en gering belang bij kostenbesparing aan de kant van de consument. Het is nog even afwachten of de te verwachten concurrerentie van kleinere banken de grootbanken voldoende in beweging zal zetten.
Zie ook dit artikel van de Telegraaf, dit artikel in het Algemeen Dagblad en dit of dit artikel op infonu.nl.
Links
Banksparen Wikipedia | Een duidelijke beschrijving van banksparen en de huidige status van het wetsvoorstel. |
© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.