Mm, 4-mrt-2013

Dossier: Spaargeld en belasting

Niet lang nadat de bewuste spaarder een beetje op weg is met zijn spaargeld komt de fiscus langs. Bezit men meer dan een zeker bedrag, dan moet er belasting worden afgedragen. Wat er bij komt kijken en wat er tegen te doen valt leest u in dit dossier.

Voor wat betreft de inkomstenbelasting geldt een vrijgesteld bedrag in de box voor sparen en beleggen (box 3), waarover geen belasting hoeft worden betaald. Daarboven wordt 30% belasting geheven over een fictief rendement van 4%. Per saldo is dat een heffing van 1,2%.

Dit dossier geeft een overzicht van de belangrijkste artikelen, nieuwsberichten en vragen op Spaarbaak, gerelateerd aan de belasting op vermogen, fiscale regelingen en soortgelijke zaken.

Leestips

Nieuws

Artikelen

 • Belasting en spaargeld
  Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker! Helaas kan ook uw spaargeld zich niet onttrekken aan het leed dat belastingen heet. Meer weten? Lees dan verder...
 • Zwart spaargeld? Geen boete maar inkeren!
  Was het jaren geleden in zekere zin maatschappelijk geaccepteerd dat iemand zijn spaargeld op een geheime bankrekening in het buitenland stortte, nu worden er internationale informatie-uitwisselingsverdragen gesloten en wordt het bankgeheim in diverse voormalige belastingparadijzen opgeheven. Leuker kan de belastingdienst het niet maken, wel makkelijker...
 • Banksparen geeft belastingvoordeel voor pensioenregeling of hypotheek
  Het wetsvoorstel Banksparen zorgt voor de fiscale mogelijkheid om voor een pensioen en voor de aflossing van de hypotheek te sparen bij een bank.
 • Levenloopsparen. Wat is het en waarom zou je?
  De levensloopregeling is een regeling die werknemers in staat stelt geld opzij te zetten voor later. In tegenstelling tot de spaarloonregeling spaart men niet voor contante bedragen, maar voor vrije tijd.

Vragen

Tools

 • De Spaarbaak vraagbaak
  Zoek via deze pagina naar antwoorden op veelgestelde vragen. Tevens geeft deze pagina een overzicht van veelgestelde vragen.

Zie ook:

 • Dossier: Spaarloon
  De spaarloonregeling is ingevoerd om werknemers te stimuleren een deel van hun loon te sparen. Een gespaard bruto loon wordt in de regeling na vier jaar belastingvrij uitgekeerd. Door dit fiscale voordeel is de regeling erg aantrekkelijk.

Links

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: testing, spaargeld en belasting, spaargeld, belasting en spaargeld, geeft de bank je spaargeld op aan de belastingdienst.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: