Mm, 27-mrt-2015

Column: Graaibankiers verdienen mijn spaargeld niet!

Terwijl de spaarrente blijft dalen en het einde nog niet in zicht is, winden veel mensen zich op wanneer ze ontdekken dat bestuurders van grootbanken enorme salarissen ontvangen. Verder dan zich opwinden gaat het echter niet, dus het wordt tijd voor actie!

Graaibazen versus spaarsukkelaars
Onlangs werden weer de nodige salarisstijgingen en bonussen bekend gemaakt, zowel bij commerciële banken als ING en Rabobank als ook bij ABN AMRO, die nu nog in overheidshanden is. Zolang de marges tussen hypotheek- en spaarrente groeien, wordt door banken steeds meer winst gemaakt en dat levert blijkbaar een extra beloning op voor de veelverdienende bankenbazen. De kleine spaarder heeft daarbij het nakijken. De rente is mager en het spaarsaldo loopt daardoor nauwelijks op. De iets grotere spaarder, die met z'n spaargeld boven de belastingvrijstelling zit, heeft het nog lastiger. Deze kan slechts met moeite de spaarbelasting compenseren en spaart zichzelf niet rijk maar arm bij de grootbanken met hun lage rente. Gelukkig is de inflatie momenteel relatief laag, anders zou de reële waarde van dat spaargeld snel wegsmelten.

Update: Op 29 maart maakte ABN AMRO bekend dat zes leden van de raad van bestuur afstand doen van hun omstreden salarisverhoging van 100.000 euro. Alhoewel de verhoging niet onwettig is, is men blijkbaar wel gevoelig voor druk van klanten en andere burgers die een jaarsalaris van ruim 6 ton wel voldoende vinden. Het zou de bank sieren indien het door de klanten opgebrachte bedrag terugvloeit naar deze klanten in de vorm van lagere kosten of hogere spaarrente.

Spaarslapers en depositodommelaars
De vraag is wat de spaarder eraan kan doen. Goede alternatieven zijn immers dun gezaaid. Met vaste deposito's valt bij sommige banken nog een redelijke rente te halen, maar alleen nog indien het spaargeld voor langere tijd wordt vast gezet. Bij de grootbanken is de huidige rente op deposito's meestal lager dan de variabele rente, dus dat zet ook geen zoden aan de dijk. De variabele rente is momenteel over de gehele linie laag (+/- één tot anderhalf procent), maar bij grootbanken nog lager (maximaal één procent). Onlangs verlaagde Rabobank de vrije spaarrente naar een luttele 0,9% en verwacht wordt dat dit nog verder zakt. Momenteel geven zowel ING als ABN AMRO nog 1,0%, maar die banken zullen vroeg of laat volgen, want ook daar worden verdere dalingen verwacht.

Opvallend is dat ondanks de lage rente het meeste spaargeld bij diezelfde grootbanken is gestald. De lage rente laat de spaarder blijkbaar makkelijk indommelen, want ook op Spaarbaak merken we dat de belangstelling voor sparen al een tijdje aan het inzakken is. Spaarders lijken maar niet te willen overstappen, ondanks dat de spaarrente elders tot anderhalf keer zo hoog kan zijn. Langzaamaan lijkt er echter wel wat beweging in te komen. Veel spaarders zien in dat bij een hoge hypotheekrente en lage spaarrente het steeds voordeliger wordt om de hypotheeklening al dan niet deels af te lossen. Banken als de Rabobank merken dan ook dat de aflossingen op hypotheken nog nooit zo hoog waren. Ook mag beleggen zich in hernieuwde belangstelling verheugen en proberen sommige spaarders met beleggingen de tegenvallende spaarrente te compenseren.

Veilige alternatieven zijn dun gezaaid
Op de beurs zijn afgelopen jaren weliswaar goede rendementen behaald, maar resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Bij een hoge koers kan men verwachten dat deze ooit weer zal instorten en de meeste spaarders willen een dergelijk risico niet lopen. Ikzelf heb ervoor gekozen om slechts een beperkt deel van m'n vermogen in beleggingen te steken. Momenteel volg ik websites met tips voor beleggen en investeren en hebben vooral fondsen met hoge regelmatige dividend-uitkeringen mijn belangstelling. Aan risicovolle aandelen wil ik mijn spaargeld niet kwijtraken en zoek dus verder naar veilige alternatieven. Helaas heb ik de kip met de gouden eieren nog niet gevonden.

Tijd voor actie
Als actieve spaarder zoek ik al regelmatig naar spaarrekeningen met hogere spaarrente. Toch betrap ik mezelf erop dat ik door de lage rente dreig weg te dommelen en minder actief op zoek ben. Het recente nieuws rond de salarisverhogingen was voor mij een soort wekker die mij opnieuw aanzet om goed op te letten. De enige druk die spaarders kunnen uitoefenen is immers het verplaatsen van het spaargeld.

Bij nadere bestudering zag ik nog een verbetermogelijkheid bij het geld dat ik op m'n zakelijke rekening apart zet voor de BTW-afdracht en onvoorziene kosten. Dit geld staat nu nog bij een grootbank tegen een bedroevend lage spaarrente van slechts 0.5%. Dat kan stukken beter, bijvoorbeeld bij Knab. De zakelijke spaarrente is daar bijna drie keer zo hoog (1,3%), mits er ook een betaalrekening wordt geopend á 5,- euro per maand. Een gemiddeld spaarsaldo van 7500,- euro is genoeg om de kosten daarvan te dekken. Gebruik van de betaalrekening levert verder voordeel, dus snel zo'n rekening openen en overboeken!

Nb. Alhoewel ook de bestuursvoorzitter van Aegon Bank - het moederbedrijf van Knab - een fors salaris én een bonus opstreek, geeft die bank vooralsnog wél een goede rente en is de zakelijke betaalrekening ook een stuk voordeliger. Zolang Knab nog nieuwe klanten zoekt zal de rente aantrekkelijk blijven, maar op ieder moment kan Knab besluiten dat het genoeg is en terugzakken. In het verleden deed Aegon dit al bij Eigen stijl Sparen, een bij introductie interessante spaarrekening die Aegon heeft laten vallen als een baksteen...

Zie ook:

  • Column: Lagere spaarrente door economische malaise
    Sinds begin 2012 zien we verschillende banken hun rente verlagen. Is dit de nieuwe trend voor 2012 of kan het tij nog keren? Wat moet de spaarder nu doen met zijn spaargeld en waar gaat dit allemaal heen?
  • Columns
    In de Spaarbaak rubriek Columns geven onafhankelijke auteurs ongezouten meningen, scherpe analyses en handige tips over sparen en alles wat daar mee te maken heeft.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: column Rabobank spaarrente.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 19-mrt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: