Vraagbaak: Hoe hypotheekrente maandelijks terug vragen?

De hypotheekrenteaftrek in box 1 betreft de aftrek van de hypotheekrente in de box die gaat over inkomen en eigen woning. Deze aftrek staat dus los van uw vermogen in box 3. U kunt bij uw aangifte inkomstenbelasting onder bepaalde voorwaarden de door u betaalde hyoptheekrente aftrekken van uw inkomen. De hoogte van het aftrekbare bedrag is dus afhankelijk van de hypotheekrente die u betaald heeft aan de hypotheekbank en deze renteaftrek vermindert het belastbare inkomen in box 1. Deze aftrek hoeft u niet apart aan te vragen, maar volgt uit uw aangifte inkomstenbelasting. Naast de hypotheekrente kunt u ook bepaalde kosten gemaakt bij het aanschaffen van de woning en het afsluiten van de hypotheek aftrekken. Ga voor meer informatie daarover naar deze webpagina van de belastingdienst.

Hoeveel u uiteindelijk minder aan belasting betaalt hangt af van het tarief waarin u met uw inkomen valt. Het hoogste percentage aftrek (momenteel 52%) wordt genoten indien het inkomen dusdanig hoog is dat men in box 1 52% belasting betaalt. Indien u een lager belastbaar inkomen heeft, dan valt uw aftrek in een lagere schaal. Indien u gepensioneerd bent of een uitkering ontvangt dan valt uw inkomen meestal in een lager tarief waardoor u ook minder voordeel hebt van de hypotheekrenteaftrek. Heeft u geen inkomen in box 1, dan kunt u de hypotheekrente niet aftrekken en heeft u dus geen fiscaal voordeel van de hypotheekrenteaftrek.

U hoeft voor de belastingteruggave niet te wachten op het resultaat van de jaarlijkse aangifte. U kunt de verwachte teruggave ook maandelijks laten uitkeren door middel van de voorlopige teruggave. Indien u weinig posten heeft die uw belastbare inkomen verhogen (zoals een auto van de zaak) kan dit voor u beter uitkomen dan een jaarlijkse teruggave. Lees voor meer informatie hierover deze pagina van de Belastingdienst.

Nb. de hypotheekschuld van de woning wordt bij de aangifte opgegeven onder de noemer "eigenwoningschuld". Dit bedrag valt net als de hypotheekrente onder box 1 en is dus is niet aftrekbaar van het vermogen in box 3.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?
Het geld dat u verdient of bijverdient is belast in box 1 van het boxenstelsel. Box 1 betreft het belastbaar...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoe hypotheekrente maandelijks terug vragen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoe hypotheekrente maandelijks terug vragen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hypotheekrenteaftrek maandelijks, hypotheekrente maandelijks terugvragen, hypotheekrenteaftrek maandelijks terugkrijgen, maandelijkse hypotheekrenteaftrek, hypotheekrenteaftrek maandelijks terug.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 21-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: