Vraagbaak: Hoe ver terug belastingdienst?

Navorderingsaanslag
Als binnen 5 jaar na een afgerond belastingjaar blijkt dat de aanslag niet klopt, kan de Belastingdienst een navorderingsaanslag opleggen. Dit houdt in dat u het verschil tussen het nieuwe en het oude belastingbedrag moet bijbetalen, verhoogd met de heffingsrente. Als de definitieve aanslag onjuist is opgelegd door een fout van u, kunt u daarbovenop ook nog een boete krijgen.

Bij het opleggen van een navorderingsaanslag moet de Belastingdienst zich aan bepaalde regels houden. Zo moet er bijvoorbeeld een nieuw feit zijn. Dit is een feit dat bij het vaststellen van de definitieve aanslag niet bekend was. Als er geen nieuw feit is, kan de Belastingdienst in bepaalde gevallen toch een navorderingsaanslag opleggen. Bijvoorbeeld als uw loonheffingen niet goed zijn verrekend met uw inkomstenbelasting. Of als blijkt dat u bewust hebt gezorgd voor een te lage aanslag.

Aangifte vermogen
Als u uw buitenlandse vermogensbestanddelen opzettelijk niet of onjuist hebt aangegeven, begaat u een misdrijf. De Belastingdienst biedt u echter de mogelijkheid om alsnog juiste en volledige informatie te verschaffen. Dit wordt de inkeerregeling genoemd. Veel Nederlanders hebben al van deze regeling gebruikgemaakt.

Door tijdig én vrijwillig te verbeteren kunt u voorkomen dat sancties aan u worden opgelegd. Die sancties kunnen bestaan uit het opleggen van een boete (vanaf 1 januari 2010 maximaal 300% van de verschuldigde belasting) of strafrechtelijke vervolging door het Openbaar Ministerie.

Als er aanleiding voor is, krijgt u een of meer (navorderings)aanslagen over de oude jaren (tot maximaal 12 jaar terug). Deze aanslagen worden vermeerderd met heffingsrente. Als uw verklaring geen gevolgen heeft voor de belasting, zal de inspecteur u dat meedelen.

[bronnen: belastingdienst.nl: over vermogen, over navordering]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is de inkeerregeling?
Als het spaargeld niet of onvolledig wordt opgegeven bij de jaarlijkse belastingaangifte, klopt de aangifte niet. Is er ongewild iets...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoe ver terug belastingdienst?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoe ver terug belastingdienst?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoe ver terug belastingaangifte, hoe ver kijkt belastingdienst terug, tot hoever terug belastingaangifte, hoe ver kijkt de belasting terug, belastingdienst nieuw feit.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 30-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: