Vraagbaak: Hoeveel gulden is een rijksdaalder?

Een daalder is een oude muntaanduiding die voor de invoering van de euro stond voor de waarde van één gulden vijftig, dus ongeveer € 0,68. De daalder is vooral bekend geworden door de slagzin waarmee het marktwezen probeerde meer klanten naar de markt te trekken: "Op de markt is uw gulden een daalder waard". Deze zin werd onder andere met radiospotjes onder de aandacht gebracht. Een bekend spreekwoord is "De eerste klap is een daalder waard" (een goed begin is het halve werk).

Oorspronkelijk is de daalder een historische munt, die voor het eerst rond 1500 werd geslagen van zilver uit de mijnen in Joachimsthal in Bohemen. De naam was aan die plaats ontleend: Joachimstaler of kortweg taler/thaler. In de meeste Duitse landen werden thalers geslagen. De bekendste, ook in de Nederlanden, werd de Pruisische daalder, die verdeeld was in 30 groschen. Er gingen 7 Pruisische daalders in een Brits Pond Sterling. De Reichsthaler, munt van het Heilige Roomse Rijk, telde 50 groschen. Ook het woord dollar is afgeleid van de oorspronkelijke benaming 'taler'.

In Nederland was een daalder 30 stuivers waard en werd deze als munt gebruikt tot 1816. Na de decimalisatie van de Nederlandse munten aan het begin van de 19e eeuw was de daalder één gulden vijftig waard. De daalder was van af dat moment in Nederland geen munt meer, maar nog wel een rekeneenheid. De rijksdaalder was een munt die oorspronkelijk 50 stuivers en vanaf 1807 twee gulden vijftig waard was. De rijksdaalder was oorspronkelijk een grote zilveren munt, maar naarmate de gulden door inflatie in waarde verminderde en zilver dus duurder werd, is de rijksdaalder (net als de gulden) kleiner geworden en is het zilvergehalte verlaagd. Vanaf 1969 werden rijksdaalders en guldens niet langer van zilver maar van nikkel gemaakt.

[bron: wikipedia]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Waarom van de gulden naar de euro?
De euro is ingevoerd om het geldverkeer binnen de Europese Unie te vereenvoudigen. Waar vroeger met minstens tien verschillende valutawaarden...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2020 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel gulden is een rijksdaalder?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel gulden is een rijksdaalder?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoe lang duurt overboeking bij ing?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoeveel is een rijksdaalder, rijksdaalder, hoeveel gulden is een rijksdaalder, daalder gulden, een rijksdaalder.
Copyright © 2005-2020 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 27-okt-2020

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: