Vraagbaak: Waarom meer belasting betalen hoogste inkomens?

In Nederland hanteren we voor de inkomstenbelasting een zogenaamd progressief stelsel. Dit houdt in dat hoe meer iemand verdient, hoe meer belasting er betaald moet worden. Niet alleen in absolute zin, maar ook in relatieve zin. Hoe hoger het inkomen, hoe hoger het percentage belasting dat moet worden afgedragen.

In Nederland is hiertoe voor de inkomstenbelasting het tarief van Box 1 (inkomen uit werk en woning) opgedeeld in meerdere schijven. Een gedeelte van het inkomen wordt daarbij tegen een laag tarief belast en komt men boven een bepaalde grens, dan geldt voor het hogere gedeelte een hoger tarief.

De motivatie achter het progressief belasten is dat mensen met een hoger inkomen meer belasting kunnen betalen. De vaste lasten zijn een kleiner deel van hun inkomen waardoor er meer geld overblijft. Lage inkomens moeten een groot deel van hun inkomen uitgeven aan de vaste lasten, waardoor deze minder belasting kunnen afdragen. Vanuit een solidariteitsgedachte dragen de sterkste schouders de zwaarste lasten.

Voor Box 3 (inkomen uit sparen en beleggen) geldt een vast percentage voor het gedeelte boven het vrijgestelde bedrag. Ook hier betaalt men daardoor meer belasting naarmate men meer bezit, maar het percentage loopt niet op. Deze heffing is dus niet progressief van karakter.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Waarom moet ik belasting betalen?
De belangrijkste functie van belasting is de budgetaire functie. Dit houdt in dat de opbrengst van de heffing is bedoeld...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waarom meer belasting betalen hoogste inkomens?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waarom meer belasting betalen hoogste inkomens?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: nos.nl mensen met ene hoger inkomen moeten meer belasting betalen, de hogere inkomens worden progressief belast.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: