Vraagbaak: Wat is beter aflossen of sparen?

Indien u uw spaargeld gebruikt om de hypotheek van uw eigen woning mee af te lossen, dan kan dit voordelig zijn, zeker indien de spaarrente laag is, uw hypotheekrente hoog en indien u niet in het hoogste belastingtarief valt.

Het voordeel van aflossen is dat uw vermogen in Box 3 lager wordt en dat u minder hypotheekrente hoeft te betalen. Nadeel is dat u hierdoor minder renteaftrek heeft en spaarrente misloopt. Een ander mogelijk nadeel is dat een eenmaal afgelost bedrag pas vrijkomt bij verkoop en men daarna door de bijleenregeling minder belastingvoordeel heeft op een nieuwe hypotheek.

Om te bepalen of aflossen beter is dan sparen, is het verschil tussen de verschillende rente-percentages niet het enige waar men naar moet kijken. De aflossing valt niet meer onder spaargeld in Box 3, maar komt als verlaagde hypotheekschuld voor de eigen woning in Box 1. Dit scheelt dus Vermogensrendementsheffing. Aan de andere kant moet er minder hypotheekrente worden betaald, waardoor de inkomensafhankelijke hypotheekrenteaftrek lager wordt. Extra aflossen op de hypotheek kan dus zinvol zijn, afhankelijk van uw inkomen, uw vermogen en de spaar- en hypotheekrente. Hoe hoger de hypotheekrente en het vermogen zijn en hoe lager de spaarrente en de hypotheekrenteaftrek, hoe zinvoller het wordt.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Column: Mijn pensioenplan? Aflossen!
Nu de inflatie tot maximale hoogte gestegen is en de spaarrente maar blijft dalen, vragen veel spaarders zich af of ze nog goed bezig zijn als ze hun geld op een spaarrekening zetten. Is aflossen op de hypotheek niet beter dan sparen?

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is beter aflossen of sparen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is beter aflossen of sparen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: aflossen of sparen, bijleenregeling aflossen, waarom is aflossen beter dan sparen, beter aflossen dan sparen?, aflossen hypotheek.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: