Vraagbaak: Wat is beter spaar of beleg hypotheek?

De keuze tussen een spaar- of beleggingshypotheek is vergelijkbaar met de de keuze tussen sparen of beleggen. Uiteindelijk is dit een persoonlijke keuze waarbij men risico en rendement tegen elkaar zal af moeten wegen. Daarnaast dient men ook helder te krijgen wat de kosten zijn van de te kiezen hypotheekvorm.

In het verleden zijn veel huisbezitters met een beleggingshypotheek van een koude kermis thuisgekomen omdat de beleggingsresultaten tegenvielen terwijl de door de geldverstrekker berekende kosten onevenredig hoog waren. Door dergelijke woekerhypotheken kan men bij verkoop van het huis met een enorme restschuld achterblijven, met name in tijden dat de huizenprijzen gedaald zijn. De laatste jaren zijn daardoor traditionele hypotheekvormen zoals lineaire- en de annuïteitenhypotheek weer een stuk populairder geworden.

Bij de lineaire- en de annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd de hypotheekschuld afgelost. Bij de spaarhypotheek wordt niet direct afgelost, maar wordt gedurende de looptijd maandelijks op een geblokkeerde spaarrekening ingelegd, waarmee bij verkoop van het huis of aan het eind van de looptijd de openstaande hypotheekschuld kan worden afbetaald. Bij de beleggingshypotheek worden van de inleg aandelen in beleggingsfondsen gekocht waarmee (bij waardestijging) de hypotheekschuld kan worden afbetaald. Bij een aflossingsvrije hypotheek wordt alleen rente betaald en hoopt men dat verkoop van het huis voldoende oplevert om de hypotheekschuld mee te kunnen betalen. In 2011 zijn de regels strenger geworden en mag een nieuwe hypotheek voor maximaal 50% aflossingsvrij worden gefinancieeerd.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Sparen of beleggen, wat is wijsheid?
Voordat u gaat sparen of beleggen moet u goed bedenken wat uw doelstelling is. Spaart u voor een nieuwe auto of gaat het om een aanvulling op uw pensioen?

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is beter spaar of beleg hypotheek?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is beter spaar of beleg hypotheek?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: beleg hypotheek, spaar beleg hypotheek, beleghypotheek, hypotheek van beleg naar spaar, beleg sparen.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 16-apr-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: