Vraagbaak: Wat is een karaat?

De karaat is een maateenheid die in het dagelijks gebruik zowel voor het gehalte van goud als voor het gewicht van diamant gebruikt wordt. De betekenis is dus verschillend afhankelijk van het materiaal.

Diamant
Bij diamant en andere edelstenen wordt karaat gebruikt als maateenheid voor de massa (het gewicht). Het woord is afkomstig van het Griekse woord keration, de vrucht van de johannesbroodboom. In het verleden hadden verschillende landen hun eigen karaat, die ongeveer overeenkwam met de massa van een johannesbroodboomzaadje, die gebruikt werden op precisieweegschalen vanwege hun constante massa. In 1907 werd de metrische karaat vastgesteld op 200 milligram. Het karaat wordt onderverdeeld in 100 punten en wordt altijd in twee decimalen uitgedrukt bv. 0,18 karaat.

Goud
Bij goud gaat het om het gehalte. De zuiverheid van goud wordt gemeten in "karaat", waarbij 1 karaat staat voor 1/24ste deel. 24 karaat is het meest zuiver, maar zuiver goud is vrij zacht en gevoelig voor krassen. De meeste sieraden worden daarom gemaakt van 14 of 18 karaat goud, waarbij het goud gemengd is met andere metalen zoals koper, zilver of platina. Puur zuiver goud wordt ook wel fijngoud genoemd. Op munten of baartjes van puur goud staat het gehalte meestal als .999 of 999.9 vermeld. Veel voorkomende munten als de Krugerrand en het gouden tientje zijn 22 en 21,6 karaat. De Canadese Maple Leaf munt staat bekend om de extra hoge zuiverheid die met vier negens wordt aangeduid (9999).

Het goudgehalte wordt in sieraden vaak met een merkteken aangeduid, waarbij in het merkteken een getal staat. Een merkje met 585 staat voor een zuiverheid van 585/1000, overeenkomend met 14 karaat. In Nederland moeten conform de Waarborgwet gouden voorwerpen vanaf 1 gram door een aangewezen waarborginstelling zijn getest en van een keurmerk voorzien. De verschillende keurmerken zijn hieronder te zien. Klik op de afbeelding voor een grotere weergave.

Gehaltetekens goud (klik voor grote weergave)

KaraatGehalteKeurmerk
24100% (0,999)999
2291,6% (0,916)916
2083,3% (0,833)833
1875,0% (0,750)750
1458,3% (0,583)585

Aan de hand van het gehalte en het gewicht kan worden uitgerekend hoeveel puur goud er in het sieraad verwerkt is. Een gouden ketting van 10 gram met keurmerk 750 is dus 18 karaat en bevat 7,5 gram goud. Nb. het keurmerk 925 is bij goud ongebruikelijk en wordt meestal voor zilver gebruikt. Het duidt dan op zilver met een zilvergehalte van 92,5%, ook wel "sterling" zilver genoemd. Is het betreffende voorwerp toch goudkleurig, dan gaat het waarschijnlijk om zilver dat verguld is, oftewel van een heel dun laagje goud voorzien. Bij vergulde voorwerpen is het gebruikte goud niet veel waard en bepaalt het onderliggende metaal de waarde.

[Bronnen: Wikipedia, Verispect, Tov Hazel]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is goud waard?
De goudprijs is de laatste jaren enorm gestegen. De huis-aan-huis-bladen staan vol met advertenties van juweliers en goudhandelaren die uw...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat is een karaat?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat is een karaat?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: wat is karaat, wat is een karaat, wat is karaat diamant, karaat, wat betekent karaat.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: