Mm, 3-sep-2008

Koopkracht versus inflatie

Sinds 2006 gaat het weer beter met de koopkracht. Helaas wordt de koopkrachtstijging meestal door de inflatie weer teniet gedaan en zagen we jaar na jaar een vermindering van het reëel besteedbare inkomen.

Na een lichte daling in 2005, is de koopkracht in 2006 en 2007 fors gestegen, zo meldt het CBS in een jubelende publicatie. Volgens deze publicatie zijn de stijgingen in koopkracht de hoogste stijgingen sinds 2001. Het CBS noemt het “Vette jaren” en roemt dat in 2006 en 2007 de economie weer flink op stoom kwam. Het positieve economische tij had volgens het CBS zijn weerslag op de ontwikkeling van de koopkracht want in 2006 steeg de koopkracht gemiddeld met 2,4 procent en in 2007 met 3,1 procent.

Het hoogtepunt van de koopkrachtontwikkeling sinds begin jaren negentig lag in 2001. De koopkrachtstijging van 5,0 procent in dat jaar was volgens het CBS vooral toe te schrijven aan de inkomensverbetering als gevolg van de herziening van het belastingstelsel. In de daaropvolgende jaren was de koopkrachtstijging alleen in 2002 hoger dan 1 procent, in 2005 was die zelfs negatief. Eén en ander wordt in onderstaande grafiek duidelijk geïllustreerd:

Koopkrachtverandering

Uit de onderliggende cijfers blijkt echter dat in deze cijfers de inflatie niet is meegerekend. Meer euro’s koopkracht is leuk, maar als je er minder voor kunt kopen, dan heb je er nog niet veel aan.

Aangezien we momenteel te maken hebben met een sterk stijgende inflatie (3,2 procent in augustus 2008), is het de moeite waard om de koopkrachtverandering te spiegelen aan de inflatie, zoals af te lezen in de verandering van de jaarlijkse consumentenprijsindex (CPI). Zoals blijkt uit onderstaande grafiek, is de inflatie na een korte daling in 2006 (1,1 procent ) weer gestegen in 2007 (1,6 procent). Gezien de huidige ontwikkeling komt de inflatie in 2008 nog fors hoger uit.

Historie inflatie

Na vergelijking van de twee reeksen blijkt dat het besteedbare inkomen gecorrigeerd voor inflatie zich een stuk minder positief heeft ontwikkeld. Zoals eerder in dit nieuwsbericht werd gemeld, is er al vele jaren sprake van een daling van het reëel besteedbare inkomen. Indien we kijken naar de periode 1991 t/m 2005, dan daalde dat ieder jaar en vormden alleen de jaren 1998 en 2001 een positieve uitzondering op dit beeld met een stijging van respectievelijk 0,8 en 0,5 procent.

Inflatie versus koopkrachtverandering

Zoals de grafiek laat zien, stemt het totale plaatje niet echt gelukkig. Het goede nieuws is echter wel dat in 2006 en 2007 het verschil - ondanks alle negatieve berichten - toch positief uitvalt, met een stijging van respectievelijk 1,3 en 1,5 procent. Aangezien dat beter is dan de vijftien jaren daarvoor, hebben we in navolging van het CBS wellicht toch een reden om vrolijk te zijn.

Zie ook:

Links

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: koopkracht, koopkracht grafiek, koopkracht Nederland, inflatie, inflatie historie.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 11-okt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: