Mm, 29-okt-2011

Column: Strijd om spaargeld met 1-jarige deposito's

Sparen wordt weer leuk nu ook grootbanken zich hebben gemengd in de strijd om het spaargeld. Wat vooral opvalt zijn de enorme verhogingen waarmee grootbanken de aandacht opeisen voor hun 1-jarige deposito's. Maar waar blijven de andere banken?

Momenteel (peildatum 29-okt-2011) staan maar liefst zeven banken aan top in het Spaarbaak overzicht van deposito's tot 1 jaar vast met een rente van 3,25 procent. Tot medio oktober gaf LeasePlan Bank de concurrentie het nakijken met een nog veel hogere rente van 3,75 procent. Deze actie was dusdanis succesvol dat LeasePlan er niet lang mee door hoefde te gaan en weer kon terugzakken naar een meer marktconforme rente.

Grootbanken strijden mee
Opvallend is dat nu ook grootbanken zich hebben gemengd in deze strijd om het spaargeld. ING heeft een spaaractie gelanceerd voor haar 1-jarig deposito. Begin oktober was de geboden rente nog 2,10%. Nog geen week later verhoogde de ING deze rente met 0,10% naar 2,20%. Slechts drie dagen daarna kwam er 0,15% bij en werd de rente 2,35%. Nog eens vier dagen later volgde de klap op de vuurpijl: een enorme verhoging met 0,85% naar de huidige rentestand van 3,20%! Alles bij elkaar dus een verhoging van maar liefst 1,10% in 12 dagen tijd. Belangrijk is wel te weten dat de laatste rentestand van 3,20% tijdelijk is en dat dit aanbod slechts geldig is tot 2 december 2011.

De SNS Bank pakt het iets anders aan. Deze bank koos voor een radicale verhoging en ging eind oktober in één stap van 2,10% naar 3,25%. Dat is niet alleen een verhoging van maar liefst 1,15%, maar met deze rente staat de 1-jarige depositorekening van SNS meteen op een gedeelde eerste plaats in de ranglijst. Vooral concurrenten ABN AMRO en Rabobank moeten nu opletten. Veel vaste spaarders blijven liever bij een bekende bank en SNS Bank zal bij veel spaarders bekender klinken dan de kleinere spaarbanken. Ook de SNS actie heeft het label tijdelijk, zij het dat deze actie volgens SNS duurt "zolang het duurt".

Wel kunnen we constateren dat de grootbanken vrij laat in actie komen. Leaseplan zette de deposito rente medio juli 2011 al op 3,25%. Ohra cq. Delta Lloyd kwamen in actie begin september. NIBC volgde eind september. De kleinere toppers TEB en ATB zetten overigens ook pas in de tweede helft van oktober hun rente op 3,25%. Beter laat dan nooit zullen we maar zeggen...

Waar blijven de andere banken?
Helaas is nog niet iedere bank zover. WestlandUtrecht Bank is net als moederbedrijf ING blijven steken op 3,20%. Anadolu biedt 3,10% en Credit Europe en Yapi Kredi bieden 3,00%. De andere banken zitten onder de 3 procent en komen niet voor in de Spaarbaak Top-20 voor deposito's tot 1-jaar vast.

Wat we ons vooral kunnen afvragen: waar blijven de andere banken? Grootbanken ABN AMRO en Rabobank bieden slechts een magere 1,60% en 1,50%. De groene banken ASN Bank en Triodos blijven steken op 2,20% en 2,00%. Friesland Bank komt niet verder dan 2,50%, terwijl deze bank met haar Spaar & Betaal Mix Rekening juist hoge ogen gooit. Voormalige prijsvechters als Credit Europe Bank en AEGON Bank vallen eveneens buiten de boot. Waarom bieden MoneYou, Bank of Scotland en Centraal Beheer eigenlijk nog geen 1-jarige depositorekening?

Vuurwerk in het nieuwe jaar?
Een belangrijk moment is 1 januari 2012. Dan wordt immers de spaarloonregeling afgeschaft en komen veel tegoeden vrij. In het verleden werden veel vrijkomende spaarloontegoeden overgesluisd naar normale spaarrekeningen en deposito's. Grote kans dat dat spaargeld gaat naar die bank die op dat moment de beste rente biedt. Vol verwachting kunnen we uitkijken naar het vuurwerk aan het eind van 2011. Mengen meer banken zich in de strijd, of loopt het met een sisser af?

Update 5-nov-2011: Terwijl de depositorente voor langere looptijden her en der wordt verlaagd, blijf de strijd bij één jaar vast gaande. Op 4 november verhoogde GarantiBank de rente van haar deposito's t/m 2 jaar vast. De rente van haar 1-jarig deposito werd verhoogd van 2,75% naar 3,55% waarmee GarantiBank de nieuwe nummer één is. De rente van deposito's vanaf 3 jaar vast werd tegelijkertijd verlaagd.

Zie ook:

  • Columns
    In de Spaarbaak rubriek Columns geven onafhankelijke auteurs ongezouten meningen, scherpe analyses en handige tips over sparen en alles wat daar mee te maken heeft.
  • Spaarrente naar 3 procent
    Voor het eerst sinds 2009 kunnen spaarders weer 3 procent rente krijgen op een spaarrekening zonder beperkende voorwaarden.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Populaire zoekteksten: ing deposito actie, ing nl spaaractie, deposito actie, spaargeld actie, 1 jarige deposito.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: