Vraagbaak: Hoeveel spaargeld bij icesave was gegarandeerd door dnb?

Na het omvallen van Icesave heeft De Nederlandsche Bank (DNB) ervoor gezorgd dat particuliere spaarders hun geld terugkregen. De meeste spaarders hebben eind 2008 al hun spaargeld inclusief rente (t/m 12 oktober 2008) teruggekregen. Het gegarandeerde bedrag was kort daarvoor verhoogd naar 100.000 euro waardoor slechts een klein deel van de spaarders niet al het geld hebben teruggekregen. De spaarders met tegoeden boven de 100.000 euro hebben zich als schuldeisers van Icesave verenigd en ondernemen acties om alsnog het geld terug te krijgen.

De vergoeding zou normaliter voor de eerste 20.000 euro door het IJslandse garantiestelsel worden vergoed. Echter, omdat IJsland hiervoor onvoldoende geld beschikbaar had heeft de Nederlandse overheid dit vergoed en is IJsland het bedrag nu schuldig in de vorm van een lening. Het resterende bedrag tot 100.000 euro viel onder het Nederlandse garantiestelsel. Normaliter worden vergoedde bedragen omgeslagen naar draagkracht over de overige banken in Nederland. Onduidelijk is of dit inderdaad al is gebeurd, aangezien rondom de val het garantiebedrag eerst nog een maximum van 40.000 euro was waarbij spaarders een eigen risico moesten betalen (10% over het bedrag boven 20.000 euro). Nederland en Groot-Brittanië hebben in hun overeenkomst met IJsland wel bedongen dat IJsland ook de bedragen boven de 20.000 euro uiteindelijk terugbetaalt.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: Icesave
In een tijd dat sparen een solide imago had en meerdere banken hoge rentes boden, bestormde het IJslandse Landsbanki de Nederlandse markt met een toprente. De val van Icesave was voor veel spaarders een koude douche.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Hoeveel spaargeld bij icesave was gegarandeerd door dnb?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Hoeveel spaargeld bij icesave was gegarandeerd door dnb?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: hoeveel vergoeding nederlandse bank spaargeld, hoeveel spaargeld wordt door de dnb gegarandeerd, geld gegarandeerd door staat, maximaal gegarandeerd door nederlands bank, andere gegarandeerd door.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: