Vraagbaak: Waarom belasting betalen over je spaargeld?

De belangrijkste functie van belasting is de budgetaire functie. Dit houdt in dat de opbrengst van de heffing is bedoeld voor het financieren van collectieve goederen en diensten waarvan politiek bepaald wordt dat zij algemeen toegankelijk moeten zijn. Hierbij kan worden gedacht aan zaken als defensie, politie, rechtspraak, het wegennet, sociale zekerheid, bijstand, zorg, subsidies, kunst en cultuur.

Belastingheffing heeft daarnaast een instrumentele functie. Dit houdt in dat de overheid met de belastingheffing nevendoeleinden voor ogen heeft. Hierbij kan worden gedacht aan een wijziging van de inkomensverdeling (verdelingsfunctie), een bescherming van nationale bedrijvigheid (allocatiefunctie), het beïnvloeden van conjunctuurbeleid (stabilisatiefunctie) of het stimuleren van milieuvriendelijk, gezond of sociaal gedrag.

Belastingen vormen het grootste deel van de inkomsten van de overheid. Traditioneel nemen de omzetbelasting en de loonbelasting de grootste moten voor hun rekening. Tezamen zijn zij goed voor zo'n 70% van de belastinginkomsten. Daarna volgt de vennootschapsbelasting met ongeveer 15%. De inkomstenbelasting telt met enkele procenten nauwelijks mee, maar is wel een eindheffing op de loonbelasting.

Bij belastingen op inkomen, winst en vermogen is de financiële positie van personen, bedrijven en organisaties het uitgangspunt voor de heffing. Het zijn dus bijvoorbeeld belastingen die geheven worden over loon dat u krijgt uitbetaald, of winst die u maakt met uw onderneming, of inkomsten of winst die u geniet uit bijvoorbeeld aandelen.

De belasting op spaargeld valt onder de inkomstenbelasting in Box 3: Sparen en beleggen. Het vermogen is de waarde van de bezittingen minus de schulden. Belasting in deze box wordt geheven over vermogens groter dan een vrijgesteld bedrag. De belastingheffing op inkomen uit sparen en beleggen is gebaseerd op de veronderstelling dat de belastingplichtige een rendement van 4% op het netto vermogen behaalt. Het tarief bedraagt 30%, berekend over dit forfaitaire rendement. Het werkelijke rendement (zoals rente, dividend, koerswinsten en -verliezen) doet er niet toe.

[bronnen: Wikipedia, Ministerie van Financiën, Zakboekje belastingen]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?
Uw vermogen wordt bepaald door van uw bezittingen (bv. spaar- en beleggingstegoeden) de schulden (bv. consumptieve leningen) af te trekken...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waarom belasting betalen over je spaargeld?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waarom belasting betalen over je spaargeld?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: waarom belasting op spaargeld, waarom belasting over spaargeld, waarom inkomstenbelasting.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 2-nov-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: