Vraagbaak: Wanneer geeft belgie het spaargeld op aan de fiscus in nederland?

Nederlanders kunnen in Belgiëe een bankrekening en/of spaarrekening hebben. Net als in Nederland is het spaargeld in Belgiëe tot een zeker maximum gegarandeerd.

Spaargeld in Belgiëe moet net als het overige vermogen worden aangeven in box 3. In het verleden hadden veel Nederlanders hun 'zwarte' spaargeld bij Belgische banken ondergebracht omdat deze dichtbij waren en de tegoeden of rente-inkomsten niet aan de Nederlandse fiscus werden doorgegeven.

Volgens de website van de Belastingdienst zorgt de op 1 juli 2005 ingegane Europese Spaarrenterichtlijn ervoor dat de belastingheffing over rente op spaartegoeden in de EU-lidstaten effectief kan plaatsvinden. De voorgeschreven maatregelen hebben vooral betrekking op het uitwisselen van rentegegevens. De financiële instellingen in een aantal landen wisselen gedurende een overgangsperiode nog geen informatie uit, maar houden in plaats daarvan een bronheffing in over de uitbetaalde rente. In Belgiëe kunt u deze informatie-uitwisseling voorkomen door bij de belastingdienst een 'Verklaring ter voorkoming bronheffing - Voorkoming informatie-uitwisseling' aan te vragen.

Met ingang 1 januari 2010 gaan Belgische banken daadwerkelijk informatie uitwisselen met de fiscus. In 2009 hebben veel Nederlandse rekening houders daarom besloten hun spaargeld bij Belgische banken op te nemen en elders onder te brengen. Doordat de Europese Spaarrenterichtlijn langzaam maar zeker in werking treedt wordt het voor zwartspaarders steeds lastiger om een nabijgelegen belastingparadijs te vinden.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Nederlanders halen massaal geld weg uit Belgie
Nederlanders halen momenteel hun geld weg uit Belgische bankkantoren. Bedragen worden niet genoemd, maar volgens anonieme getuigen gaat het om een massa geld.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wanneer geeft belgie het spaargeld op aan de fiscus in nederland?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wanneer geeft belgie het spaargeld op aan de fiscus in nederland?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: uitwisseling bankgegevens belgie, fiscus belgie, uitwisseling bankgegevens belgie nederland, belgische fiscus, belgische spaartegoeden.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-dec-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: