Mm, 2-nov-2009

Belastingparadijs Luxemburg op twee in wereldranglijst

In de top-drie van de dit weekeind bekend gemaakte ranglijst van wereldwijde belastingparadijzen staat het groothertogdom op een tweede plaats, tussen de Amerikaanse staat Delaware en Zwitserland.

De ranglijst is opgesteld door het Tax Justice Network (TJN), een in 2003 door het Britse parlement opgerichte onafhankelijke organisatie. In de zogenaamde 'FinanciŽle Geheimhouding Index' worden Delaware, Luxemburg en Zwitserland gevolgd door de Kaaimaneilanden, de stad Londen, Ierland, Bermuda, Singapore, BelgiŽ en Hongkong. Nederland staat in de wereldwijde ranglijst op de 15e plaats en de Nederlandse Antillen komen op de 38e plaats. Binnen een rijdbare afstand vanaf Nederland bevinden zich dus meerdere belastingparadijzen.

BelgiŽ
Door het op 1 januari 2010 ingaande belastingverdrag met BelgiŽ (9e in de ranglijst) heeft dat land aan belang ingeboet en nemen Nederlanders massaal hun spaargeld op van Belgische banken. Het geld wordt veelal contant opgenomen in BelgiŽ zelf om traceerbaarheid te vermijden. Volgens dit artikel in de Telegraaf kunnen de zwartspaarders bij BNP Paribas Fortis hun geld alleen in lastiger uitgeefbare biljetten van Ä 500,- opnemen. Volgens advocaat Sam Bharatsingh, die optreedt namens honderden zwartspaarders, gaat het doorgaans om bedragen tussen de Ä 50.000 en Ä 300.000. "Grotere bedragen dan drie ton liggen doorgaans ergens anders", aldus Bharatsingh.

Anonieme tip
Zaterdag schreef staatssecretaris Jan Kees de Jager van het Ministerie van FinanciŽn in een brief aan de Tweede Kamer dat de belastingdienst door een anonieme tip honderden Nederlandse zwartspaarders op het spoor is gekomen. De ontvangen informatie gaat over spaargeld bij verscheidene banken in Europa en bevat onder andere de namen, woonplaatsen, rekeningnummers en telefoonnummers van de rekeninghouders. De Jager verwacht dat in veel gevallen een forse boete en naheffing zal volgen. "Het gaat hier om een groep belastingplichtigen die willens en wetens jarenlang met grote sommen geld de belasting heeft ontdoken", verklaart De Jager. Het zou gaan om gemiddeld enkele honderdduizenden euro's per rekening hebben en in enkele gevallen zelfs om tientallen miljoenen euro's per persoon.

Bronheffing
Volgens de website van de Belastingdienst zorgt de op 1 juli 2005 ingegane Europese Spaarrenterichtlijn ervoor dat de belastingheffing over rente op spaartegoeden in de EU-lidstaten effectief kan plaatsvinden. De voorgeschreven maatregelen hebben vooral betrekking op het uitwisselen van rentegegevens. De financiŽle instellingen in een aantal landen wisselen gedurende een overgangsperiode nog geen informatie uit, maar houden in plaats daarvan een bronheffing in over de uitbetaalde rente. Als u niet wilt dat zo'n financiŽle instelling een bronheffing inhoudt, kunt u, afhankelijk van de regeling in het desbetreffende land, toestemming geven voor informatie-uitwisseling of informatie-uitwisseling voorkomen door zelf informatie door te geven.

De volgende landen houden een bronheffing in over uitbetaalde rente: Andorra, BelgiŽ, Britse Maagdeneilanden, Guernsey, Jersey, Liechtenstein, Luxemburg, het eiland Man, Monaco, de Nederlandse Antillen, Oostenrijk, San Marino, de Turks- en Caicoseilanden en Zwitserland.
In Luxemburg, de Nederlandse Antillen en Zwitserland kunt u de bronheffing voorkomen door toestemming te geven voor informatie-uitwisseling. In BelgiŽ, Luxemburg en Oostenrijk kunt u deze informatie-uitwisseling voorkomen door bij de belastingdienst een 'Verklaring ter voorkoming bronheffing - Voorkoming informatie-uitwisseling' aan te vragen. Voor de overige landen is nog niet bekend welk alternatief voor het inhouden van een bronheffing mogelijk is en kunt u dit bij de betreffende financiŽle instelling navragen.

Zie ook dit bericht op nu.nl en dit bericht in de Telegraaf.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: Sam Bharatsingh, testing, belastingparadijs luxemburg, luxemburg belastingparadijs, Belastingparadijzen 2010.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: