Vraagbaak: Wat kun je doen tegen hyperinflatie?

Overheden kunnen meer geld in de economie stoppen (geld bijdrukken) waardoor normaliter de inflatie oploopt. Indien mensen of bedrijven massaal de hand op de knip houden is de vraag naar producten laag en zullen de prijzen normaliter dalen. Dit zijn voorbeelden van factoren waar een individu zich moeilijk tegen kan beschermen. Inflatie overkomt je dus.

Om zich tegen inflatie te wapenen kan men het geld steken in waarde vaste producten of zorgen dat men meer geld vergaart. Beleggingen in- of de aankoop van edelmetalen zoals goud, zilver, platina en paladium zijn populaire middelen waarvan algemeen gedacht wordt dat ze waardevast zijn en dus bescherming bieden tegen inflatie. Beleggen in andere producten (onroerend goed, olie, etc) wordt ook vaak gedaan. Zorgen dat het geld op een spaarrekening meer opbrengt dan de inflatie kost, is natuurlijk ook mogelijk en meestal minder risicovol.

Indien de inflatie valuta gerelateerd is, dan kan men zich ertegen indekken door te speculeren met andere valuta. Zo kon iemand aan het begin van de Duitse hyper-inflatie rond 1920 Duitsland bijvoorbeeld enkele dollars kopen van zijn marken om hier na een paar jaar miljoenen marken voor terug te krijgen. (In november 1923 kostte n Amerikaanse dollar n biljoen mark).

Inflatie is slecht nieuws voor spaarders, maar niet voor mensen met schulden. Het geld wordt minder waard en de schuld dus ook. Het maken van schulden (bv. in de vorm van een hypotheek) wordt interessant zodra men verwacht dat de inflatie de afgesproken rente zal overstijgen.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Koopkracht versus inflatie
Sinds 2006 gaat het weer beter met de koopkracht. Helaas wordt de koopkrachtstijging meestal door de inflatie weer teniet gedaan en zagen we jaar na jaar een vermindering van het reel besteedbare inkomen.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Wat kun je doen tegen hyperinflatie?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Wat kun je doen tegen hyperinflatie?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: wat te doen bij hyperinflatie, hyperinflatie, wat te doen tegen hyperinflatie, hyperinflatie hypotheek, bescherming tegen hyperinflatie.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 19-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: