Vraagbaak: Welk banknummers beginnen met 31?

Met ingang van 1 februari 2014 bestaat er in de Eurolanden geen verschil meer tussen binnenlandse en grensoverschrijdende betalingen. Voor niet-eurolanden is de ingangsdatum 31 oktober 2016. Voor al het betalingsverkeer zal gebruik gemaakt worden van een internationaal bankrekeningnummer (het IBAN) en van een bank identificatie code (de BIC).

IBAN
IBAN is de afkorting voor International Bank Account Number. Het IBAN van Nederlandse bankrekeningnummers bestaat uit 18 tekens (cijfers en letters). Dit zijn twee letters voor het land (NL), twee cijfers voor een controle getal, vier letters voor de bank en tien cijfers voor het huidige rekeningnummer. Voorbeeld: Het IBAN van rekeningnummer 123456789 van de Rabobank is NL44 RABO 0123 4567 89. Helaas kunt u aan de hand van het rekeningnummer niet direct zien van wie het wel. Wel kunt u door de vier bankletters zien bij welke bank een IBAN hoort (zie onder) en eventueel contact opnemen met de betreffende bank.

Het formaat van IBAN's uit andere landen is in te zien via het IBAN Register op de SWIFT website. De 18 tekens voor het Nederlandse IBAN zijn er flink meer dan men gewend is voor een bankrekeningnummer (momenteel maximaal 10 cijfers), maar het kan nog langer. Het langste IBAN hebben rekeningnummers in Malta (31 tekens). Korter kan ook: in Noorwegen is het IBAN slechts 15 tekens lang.

BIC
BIC staat voor Bank Identifier Code (BIC). De BIC is de internationale identificatiecode van een bank. Elke bank heeft een eigen unieke code. De BIC van de Rabobank is bijvoorbeeld: RABONL2U. Vroeger was deze code ook wel bekend onder de naam SWIFT-code of SWIFT-adres. SWIFT is de organisatie waar de BICs worden geregistreerd.

IBAN BIC Service
Met de IBAN BIC Service kunt u voor bestaande Nederlandse rekeningnummers, de bijbehorende IBAN en BIC opzoeken. Aan de hand hiervan kunt u dus ook opzoeken bij welke bank een bestaand nummer thuishoort. De IBAN BIC Service is een initiatief van de gezamelijke Nederlandse banken en is een tijdelijke service ter ondersteuning van de migratie in Nederland naar het gebruik van Europese betaalproducten. IBAN BIC services voor andere dan Nederlandse bankrekeningnummers kunt u vinden op de website van de European Payments Council.

De IBAN en BIC van uw eigen rekeningnummers kunt u op uw rekeningafschriften van uw bank vinden. De IBAN en BIC kunt u ook vragen aan de begunstigde aan wie u een betaling wilt overmaken, veelal staat dit op een factuur vermeld. Voor het opvragen van de IBAN en BIC van bestaande Nederlandse rekeningnummers kunt u naast de IBAN BIC Service website ook gebruik maken van de sms- of telefoonservice:

  • Stuur een sms met het betreffende rekeningnummer naar nummer 4226
  • Bel 0900-4226242 en volg de aanwijzingen

Grootste banken
Onderstaande lijst geeft de BIC van de grootste banken in Nederland en de prefix (het voorvoegsel) waar het IBAN mee begint (ook wel identifier genoemd).
BankBICIBAN prefix
RabobankRABONL2UNL** RABO
INGINGBNL2ANL** INGB
ABN AMROABNANL2ANL** ABNA
SNS BankSNSBNL2ANL** SNSB
ASN BankASNBNL21NL** ASNB
Kijk voor meer BIC codes en IBAN-identifiers in deze tabel [PDF].


[bronnen: ECB/SEPA, ibanbicservice.nl, SWIFT, Wikipedia]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Welke banken zijn er in nederland?
De meest belangrijke banken en hun spaarrekeningen en deposito's zijn te vinden in het Spaarbaak banken overzicht. Een uitgebreid overzicht...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Welk banknummers beginnen met 31?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Welk banknummers beginnen met 31?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: bankrekening begint met 31, banknummers, rekeningnummer 31, welk banknummer begint met be31, welke bank met be 31.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 18-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: