Vraagbaak: Welke stofeigenschappen kun je gebruiken om te weten te komen of iets echt goud is?
Echt goud moet in Nederland minstens 14 karaat zijn om als goud verkocht te mogen worden en moet dan een keurmerk dragen. Als er geen keurmerk in een gouden voorwerp staat, of men twijfelt over de echtheid, dan moet de zuiverheid getoetst worden.
De klassieke methode om de zuiverheid van goud te bepalen is aan de hand van het volume en de massa. Goud is namelijk zeer zwaar en een kubus van 10x10x10 cm weegt 19,3 kg.
In het dagelijks leven wordt door juweliers de zuiverheid vaak getoetst met behulp van de toetssteen. Op de steen wordt met het voorwerp een streepje gezet en de kleur is dan indicatief voor het gehalte. Met zuur van verschillende sterktes (toetswater) kan eventueel nader bepaald worden wat de zuiverheid is, want puur goud is zeer inert en lost alleen op in het zeer sterke rmengsel van zoutzuur en salpeterzuur genaamd Koningswater.
De meest moderne methode is het gebruik van een spectrometer waarbij het te toetsen voorwerp niet beschadigd hoeft te worden.
Meestal beschikt een particulier wel over een vergrootglas voor het lezen van het keurmerk of een weegschaal voor het gewicht. Heeft men die niet, dan kunt u bij de meeste juweliers wel vrijblijvend een indicatie krijgen. Vraag niet alleen naar de waarde, maar naar het gehalte en het preciese gewicht, want dan kunt u zelf aan de hand van de goudprijs bepalen of de genoemde waarde redelijk is.
Ter illustratie van de klassieke methode volgt hier het verhaal bij de wet van Archimedes:
Koning Hieroon van Syracuse wilde een gouden krans offeren aan de goden en gaf een kunstenaar opdracht er een te maken. Nadat de krans aan de koning was overgedragen twijfelde deze of het voorwerp wel van puur goud was. Misschien was deze wel gemaakt van een mengsel van zilver en goud, een truc waarvan valsmunters toentertijd gebruik maakten om munten te vervalsen. De koning vroeg aan Archimedes of deze kon vaststellen of de krans van puur goud gemaakt was zonder deze te smelten.
In gedachten verzonken liep Archimedes naar huis en hij besloot ter ontspanning een bad te nemen. Terwijl Archimedes zich in het bad laat zakken realiseert hij zich dat hij lichter wordt. Goud heeft een hogere dichtheid dan zilver, een gouden krans heeft dus een kleiner volume dan een even zware zilveren krans. Uit de opwaartse kracht van het water zou hij dus het volume van de krans moeten kunnen bepalen en door dat te combineren met het gewicht van de krans zo vaststellen of de krans uit zuiver goud gemaakt was of uit een mengsel van zilver en goud. Volgens de legende vliegen deze gedachten door zijn hoofd en is hij zo blij dat hij het probleem heeft opgelost dat hij uit het bad springt en zonder zich aan te kleden naar de koning rent onder het uitroepen van "Eureka, Eureka" (Ik heb het gevonden, ik heb het gevonden).
[bron: Wikipedia over Archimedes en Koningswater]
Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:
Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.
Vragen die lijken op "Welke stofeigenschappen kun je gebruiken om te weten te komen of iets echt goud is?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Welke stofeigenschappen kun je gebruiken om te weten te komen of iets echt goud is?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:
Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen.
Lees verder »
Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen.
Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken.
Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.
Recent beantwoorde vragen
Meest populaire vragen
Alle vragen