Vraagbaak: Welke waarde heeft een naslag vijf gulden van koning willem 3 uit 1873?

Van het gouden vijfje uit 1912 zijn zeer veel naslagen gemaakt. Deze munt werd onder andere veel als bedeltje aan een armband gebruikt. Ook het gouden tientje uit 1897 is veelvuldig gekopieerd.

Veel naslagen van de vijf gulden munt hebben een gehalte van 18 of 14 karaat (goudgehalte 75% of 58,3%), maar er zijn ook valse exemplaren met een nog lager gehalte.

Waarde
Belangrijk bij de bepaling van de waarde is dus de zuiverheid van het materiaal. Door de munt te wegen en de maat en het gewicht te vergelijken met een echt gouden vijfje of gouden tientje, kan men meestal wel een redelijke inschatting hiervan maken. Vervolgens kan aan de hand van de goudprijs een inschatting van de waarde worden gemaakt.

Naslagen gouden vijfje
De meeste naslagen van vijfjes dragen het jaartal 1912. Veelvoorkomend is de onedele naslag met jaartal 1912 en het woordje "copy" in de kroonband boven het wapen. Een bijzondere variant is die van het vijfje 1897 van koningin Wilhelmina met lang haar. Echter, het enige jaartal waarin gouden vijfjes van Wilhelmina geslagen zijn is 1912. In dat jaar zijn ongeveer 1 miljoen exemplaren geslagen. Vijfjes uit andere jaren zijn dus eigenlijk geen naslagen van een bestaande munt, maar penningen. Soms zijn de naslagen gemaakt van 14 karaat goud, maar er zijn ook exemplaren uit andere materialen bekend, die omdat er dan geen goud in zit een stuk lichter zijn en veel minder waardevol.

Naslagen gouden tientje
Ook van het gouden tientje zijn naslagen gemaakt. Het gaat dan vooral om de zeldzamer exemplaren bedoeld voor verzamelaars, zoals het zeldzame tientje van de jonge Wilhelmina met lang haar uit 1892. Deze naslagen zijn normaliter voorzien van een duidelijke tekst waaraan te zien is dat het een naslag betreft, zoals het woord "copy" of "replica" en een extra goud- of zilvermerkje met het getal voor het gehalte (bv. 750 of 925). Van het tientje uit 1897 zijn heel veel kopieŽn in omloop die gemaakt zijn uit onedel metaal.

Naast de naslagen zijn er ook vervalsingen gemaakt, die vaak herkenbaar zijn aan afwijkende afmetingen, gewicht, kleur en/of klank.

Een echt gouden tientje weegt 6,72 gram een heeft een diameter van 22,5 mm. Het gouden vijfje weegt 3,36 gram en heeft een iets kleiner formaat (diameter 18 mm).


[bronnen: GoudenTientje.info, Wikipedia, Krause: Standard Catalog of World Coins, Geldmuseum]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is een gouden tientje waard?
Met "gouden tientje" wordt traditioneel het gouden muntstuk van 10 gulden bedoeld. Er zijn ook gouden munten van 10 euro...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Welke waarde heeft een naslag vijf gulden van koning willem 3 uit 1873?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Welke waarde heeft een naslag vijf gulden van koning willem 3 uit 1873?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: wat is een gouden vijfje van koning willem 3 u, welke naslag munten zijn er gemaakt, 1/2 G uit 1912, 2 1/2 gulden 1873, armband met munten koning willem 3.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: