Vraagbaak: Welke zekerheid hebben spaarders met zwitserse banken?

Ook in Zwitserland zijn de banktegoeden gegarandeerd. In tegenstelling tot het Nederlandse depositogarantiestelsel is het geen omslagstelsel. Het geld is niet afkomstig van de overheid maar van een fonds dat door de bankensector zelf is ingesteld. Het Zwitserse systeem heet "Einlagensicherung" (Garantie des dépôts, Garanzia dei depositi).

In 2008 bedroeg de garantie 30.000 Zwitserse frank (zo'n 19.000 euro) en overwoog men het stelsel aan te passen*. Momenteel is de vergoeding maximaal 100.000 Zwitserse frank (zo'n 68.000 euro) per klant per bank en is de fondslimiet 6 miljard CHF*. Dit betekent dat bij grote faillissementen de vergoedingen slechts gedeeltelijk worden uitgekeerd. Via deze webpagina is op te zoeken welke instellingen aan het systeem deelnemen.

In Nederland wordt de vergoeding in principe ook door de banken zelf gefinancieerd, maar gaat het om een omslagstelsel. In het recente verleden verhoogde de overheid de garantie naar 100.000 euro (per persoon, per financiële instelling) en verzorgde De Nederlandsche Bank in voorkomende gevallen de vergoedingen.

[* bronnen: Wikipedia, Einlagensicherung.ch]

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Is sparen veilig?
Tegoeden in betaalrekeningen, spaarrekeningen en deposito's worden in Nederland gegarandeerd tot een zekere hoogte. In principe valt iedere bank in...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Welke zekerheid hebben spaarders met zwitserse banken?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Welke zekerheid hebben spaarders met zwitserse banken?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: zwitserse banken, zwitserse bank, zwitserse banken in nederland, zwitserse bank in nederland, banken zwitserland.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 20-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: