Vraagbaak: Gaat het goed met dsb?
De DSB bank kwam in 2009 ernstig onder vuur. Na meerdere critische vragen in consumentenprogramma's als Tros Radar en na een aantal boetes te hebben gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), kwam de bank eind september 2009 in het nieuws toen de afhandeling van klachten en gesprekken met een aantal belangengroepen ongemakkelijk verliepen. Op 1 oktober begonnen de problemen van de bank ernstiger vormen aan te nemen door een oproep van Stichting Hypotheekleed aan spaarders om hun tegoeden op te nemen.
De oproep werd in eerste instantie niet massaal opgevolgd, maar veroorzaakte toch de nodige commotie in de vorm van grotere drukte en verstoring van de DSB website en gevoelens van onrust bij de spaarders. Na de oproep op 1 oktober was op 3 oktober zo'n 1,5% van het spaargeld opgenomen (circa 65 miljoen euro). Alhoewel dit meer was dan normaal leidde de oproep niet direct tot de beoogde val van de DSB. De Nederlandsche Bank (DNB) gaf initieel in zowel een verklaring op de website als bij monde van dhr. Wellink aan dat "DSB voldoet aan de eisen die aan de solvabiliteit en liquiditeit worden gesteld."
In een nabeschouwend nieuwsbericht van Het Financieele Dagblad worden overigens andere bedragen genoemd: Dat leidde tot het opnemen van euro 88,1 mln nog diezelfde dag, euro 100,9 mln een dag later en euro 128 mln op 3 oktober. Daarna werd het bedrag per dag fors minder. Op zondag 11 oktober stond de teller op euro 622,7 mln aan opgenomen spaargeld, maar afgelopen zaterdag ging nog 'slechts' euro 7,8 mln van de rekeningen af.
Terwijl op 9 oktober de problemen met hypotheekklanten nog opgelost leken, zijn in het weekeind van 10/11 oktober 2009 zaken in een stroomversnelling geraakt. Pogingen om de bank te redden middels een overname door Nederlandse banken zijn mislukt. DNB heeft als gevolg van de grote geldopnames een noodregeling aangevraagd bij de rechtbank. Zondagnacht werd deze aanvraag nog afgewezen, maar nadat een nieuwe geruchtenstroom zorgde voor nieuwe geldopnames, is de noodregeling in de loop van de maandag 12 oktober 2009 van toepassing verklaard. Uiteindelijk zijn twee bewindvoerders aangesteld die het nu voor het zeggen hebben. Op maandag 19 oktober 2009 is de DSB Bank failliet verklaard en zijn de bewindvoerders als curatoren aangesteld. Op de DSB website zijn hun faillissementsverslagen te lezen.
Verdere onderzoeken zullen moeten aanwijzen wat er werkelijk aan de hand was en wat de rol van diverse partijen in het geheel was. De hiervoor opgerichte onderzoekscommissie heet Commissie Scheltema en heeft sinds december 2009 de website www.commissiedsbbank.nl geopend. Mensen die over relevante informatie denken te beschikken kunnen daar een bericht aan de commissie sturen.
Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:
Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.
Vragen die lijken op "Gaat het goed met dsb?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Gaat het goed met dsb?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:
Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen.
Lees verder »
Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen.
Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken.
Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.
Recent beantwoorde vragen
Meest populaire vragen
Alle vragen