Mm, 19-okt-2009

DSB Bank reddeloos verloren

Ondanks een week van verwoede pogingen om de bank te redden valt het doek voor de DSB Bank. Op maandag 19 oktober 2009 heeft de rechter het faillissement uitgesproken.

In de week nadat de DSB Bank onder curatele is geplaatst zijn verwoede pogingen gedaan om de bank te redden. Onderhandelingen ten kantore van De Nederlandsche Bank (DNB) met een consortium van andere Nederlandse banken liepen op niets uit. Nadat DSB een weekend extra uitstel kreeg om een Amerikaanse partij voor overname te interesseren, bleek ook deze poging tevergeefs.

Tenslotte viel het zaterdagavond gelanceerde 'Plan B' af, toen het wanhopige verzoek aan Minister Bos van Financiën om overheidssteun werd afgewezen. Plan B hield in dat spaarders door omzetting van hun achtergesteld deposito naar aandelen 100 miljoen euro bijeen zouden brengen. Met daarbij een zelfde bedrag van de overheid en medewerking van DNB zou de bank een doorstart kunnen maken. Het succes van Plan B was echter onzeker omdat niet kan worden uitgesloten dat na een eventuele redding de spaarders alsnog hun geld terugtrekken. Wouter Bos heeft altijd gezegd geen geld te storten in een "bodemloze put" en heeft aangegeven "geen partij" te zijn.

Dirk Scheringa zei zondagavond in een reactie tegen NOVA het "heel erg" te vinden dat het reddingsplan is mislukt. Scheringa zag "geen mogelijkheden meer". "Normaal duurt een wedstrijd negentig minuten, we hebben nu wel drie of vier wedstrijden gehad". Scheringa vind het mislukken vooral erg voor de werknemers van DSB en hij betreurt dat door het omvallen van de bank de spaarders en gedupeerde klanten "nu niet geholpen kunnen worden".

Van de rechtbank had DSB tot maandagochtend negen uur uitstel gekregen. Vanaf acht uur zijn de rechters in overleg geweest en om negen uur hebben rechters het faillissement uitgesproken. Het grootste deel van het personeel (1300 man) wordt direct ontslagen, het andere deel (700 man) blijft om het faillissement af te wikkelen en de bank te ontmantelen. De komende periode zal worden gepoogd om gezonde delen van de bank te verkopen, de hypotheken elders onder te brengen en schuldeisers zoveel mogelijk terug te geven.

In een persconferentie sprak Dirk Scheringa van "een horror-scenario dat zijn weerga niet kent" en zegt dat "de DSB niet failliet is gegaan", maar "we zijn kapot gemaakt". Volgens zijn berekeningen is er nu "1,5 miljard schade" die middels een veel kleinere steunbijdrage voorkomen had kunnen worden. Hij vindt dat "onbegrijpelijk". Dirk Scheringa zegt zelf niet vermogend te zijn maar alle verdiensten in de kunst en maatschappelijke zaken te hebben gestoken. DSB Bank gaat waarschijnlijk niet tegen in beroep tegen het faillissement, maar Dirk Scheringa kon niets uitsluiten. In de uitzending van Pauw & Witteman zei Scheringa tevens het faillissement van DSB Beheer aan te gaan vragen. Dit faillissement is donderdag 21 oktober uitgesproken, waardoor hij onder andere ook voetbalclub AZ en het Scheringa Museum heeft verloren.

In de persconferentie van het ministerie van Financiën zei Wouter Bos: "DSB is niet failliet gegaan omdat niemand de bank wilde redden. De bank is failliet gegaan omdat die in grote problemen zat." Hij wees erop dat de DSB Bank onvoldoende geld in kas en te weinig onderpand had. Daarbij kon de bank geen nieuw kapitaal aantrekken en hingen ook nog de claims van boze klanten boven het hoofd.

De curatoren gaven in hun persconferentie aan dat DSB te laat is begonnen met de overschakeling naar een ander verdienmodel. Verder hadden ze geen goed woord over voor de manier waarop DSB met 'kort geld' lange verplichtingen probeerde te dekken.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: waarom is dsb bank failliet gegaan, hoe kon de dsb bank omvallen, Reddeloos verloren zonder internet, Tenslotte viel het zaterdagavond gelanceerde Plan B af, , terugtrekken geld dsb.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 8-sep-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: