Vraagbaak: Is de dsbbank vanwege de grote uitstroom van liquiditeiten?

De DSB bank kwam in 2009 ernstig onder vuur. Na meerdere critische vragen in consumentenprogramma's als Tros Radar en na een aantal boetes te hebben gekregen van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), kwam de bank eind september 2009 in het nieuws toen de afhandeling van klachten en gesprekken met een aantal belangengroepen ongemakkelijk verliepen. Op 1 oktober begonnen de problemen van de bank ernstiger vormen aan te nemen door een oproep van Stichting Hypotheekleed aan spaarders om hun tegoeden op te nemen.

De oproep werd in eerste instantie niet massaal opgevolgd, maar veroorzaakte toch de nodige commotie in de vorm van grotere drukte en verstoring van de DSB website en gevoelens van onrust bij de spaarders. Na de oproep op 1 oktober was op 3 oktober zo'n 1,5% van het spaargeld opgenomen (circa 65 miljoen euro). Alhoewel dit meer was dan normaal leidde de oproep niet direct tot de beoogde val van de DSB. De Nederlandsche Bank (DNB) gaf initieel in zowel een verklaring op de website als bij monde van dhr. Wellink aan dat "DSB voldoet aan de eisen die aan de solvabiliteit en liquiditeit worden gesteld."

In een nabeschouwend nieuwsbericht van Het Financieele Dagblad worden overigens andere bedragen genoemd: Dat leidde tot het opnemen van euro 88,1 mln nog diezelfde dag, euro 100,9 mln een dag later en euro 128 mln op 3 oktober. Daarna werd het bedrag per dag fors minder. Op zondag 11 oktober stond de teller op euro 622,7 mln aan opgenomen spaargeld, maar afgelopen zaterdag ging nog 'slechts' euro 7,8 mln van de rekeningen af.

Terwijl op 9 oktober de problemen met hypotheekklanten nog opgelost leken, zijn in het weekeind van 10/11 oktober 2009 zaken in een stroomversnelling geraakt. Pogingen om de bank te redden middels een overname door Nederlandse banken zijn mislukt. DNB heeft als gevolg van de grote geldopnames een noodregeling aangevraagd bij de rechtbank. Zondagnacht werd deze aanvraag nog afgewezen, maar nadat een nieuwe geruchtenstroom zorgde voor nieuwe geldopnames, is de noodregeling in de loop van de maandag 12 oktober 2009 van toepassing verklaard. Uiteindelijk zijn twee bewindvoerders aangesteld die het nu voor het zeggen hebben. Op maandag 19 oktober 2009 is de DSB Bank failliet verklaard en zijn de bewindvoerders als curatoren aangesteld. Op de DSB website zijn hun faillissementsverslagen te lezen.

Verdere onderzoeken zullen moeten aanwijzen wat er werkelijk aan de hand was en wat de rol van diverse partijen in het geheel was. De hiervoor opgerichte onderzoekscommissie heet Commissie Scheltema en heeft sinds december 2009 de website www.commissiedsbbank.nl geopend. Mensen die over relevante informatie denken te beschikken kunnen daar een bericht aan de commissie sturen.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: DSB
De DSB Bank van Dirk Scheringa veroorzaakte heel wat beweging op de spaarmarkt. Na aanvankelijk als dubieuze leenboer naam te hebben gemaakt, betrad DSB de spaarmarkt met hoge spaarrentes en een gratis betaalrekening die zelfs rente opleverde.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Is de dsbbank vanwege de grote uitstroom van liquiditeiten?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Is de dsbbank vanwege de grote uitstroom van liquiditeiten?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 20-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: