CBS, 1-dec-2010

Druk belastingen en premies op inkomen bijna 20 procent

In 2008 betaalden huishoudens 19,2 procent van hun bruto-inkomen aan inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen. Een voorlopige schatting voor 2009 laat een lichte stijging tot 19,5 procent zien.

Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

Nadat de belasting- en premiedruk bij de invoering van het nieuwe belastingstelsel in 2001 jarenlang terugliep, is deze inmiddels weer bijna terug op hetzelfde peil als in 2001.Hoogste inkomensgroep betaalt 27,5 procent bruto-inkomen aan inkomenshefffing
De hoogste inkomens betalen de meeste belasting. In 2008 bedroeg de nettodruk bij de 10 procent huishoudens met het hoogste bruto-inkomen 27,5 procent. De laagste inkomens daarentegen, droegen minder dan 5 procent van hun inkomen af aan de belastingdienst.

Door het progressieve belastingstelsel geldt voor de hogere inkomens een hoger heffingstarief. De bruto berekende belasting komt daardoor bij deze huishoudens gemiddeld bijna 12 procentpunten hoger uit dan bij de laagste inkomens.

Belastingverlagende regelingen komen lagere inkomens het meest ten goede
Verder profiteren lagere inkomens relatief meer van regelingen die de belasting- en premiedruk verlagen. Zo werd bij de laagste inkomens in 2008 de brutodruk van de inkomstenbelasting en premies volksverzekeringen door aftrekposten, vrijstellingen en heffingskortingen verminderd met 19,8 procentpunten, tegenover 8,6 procentpunten bij de hoogste inkomensgroep.

De laagste huishoudens profiteren naar verhouding het meest van heffingskortingen. De rijkste helft van de bevolking heeft meer voordeel van aftrekposten en vrijstellingen.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Belasting en spaargeld
    Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker! Helaas kan ook uw spaargeld zich niet onttrekken aan het leed dat belastingen heet. Meer weten? Lees dan verder...
  • Dossier: Spaargeld en belasting
    Niet lang nadat de bewuste spaarder een beetje op weg is met zijn spaargeld komt de fiscus langs. Bezit men meer dan een zeker bedrag, dan moet er belasting worden afgedragen. Wat er bij komt kijken en wat er tegen te doen valt leest u in dit dossier.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, belasting onttrekken, belastingdienst progressief belasting, top 10 hoogste inkomens, cbs belastingen hoge inkomens voor lage inkomens.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 26-mei-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: