CBS, 8-aug-2013

Hoogste inflatie sinds september 2008

De inflatie is in juli gestegen naar 3,1 procent. Dat is het hoogste niveau sinds september 2008. In juni waren de prijzen voor consumenten nog 2,9 procent hoger dan een jaar eerder.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Grootste huurstijging in 18 jaar
De inflatie nam vooral toe door een forse huurstijging. De prijsontwikkeling van telefoon- en internetdiensten en van kleding had ook een opwaarts effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van aardgas en van nieuwe personenautoís drukte de inflatie.

In juli was de gemiddelde huurstijging 4,5 procent. Dit is de grootste stijging sinds juli 1995. De laatste jaren was de maximaal toegestane huurverhoging voor de meeste woningen gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar. Vanaf 1 juli 2013 is het nieuwe huurbeleid van kracht en is de maximale huurverhoging gelijk aan de inflatie van het voorafgaande jaar, verhoogd met een inkomensafhankelijk percentage.

Inflatie in Nederland dubbel zo hoog
De Nederlandse inflatie volgens de geharmoniseerde consumentenprijsindex (HICP) is in juli gedaald met 0,1 procentpunt naar 3,1 procent. In de eurozone bleef de inflatie in juli ongewijzigd op 1,6 procent.

Zie deze PDF voor het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: cbs.nl

Zie ook:

  • Inflatie fors omlaag naar 2,6 procent
    De inflatie is in april flink gedaald naar 2,6 procent. Voor Nederland is dat een forse verlaging, maar in vergelijking met de rest van Europa is de inflatie hier nog ruim twee keer zo hoog.
  • Dossier: Inflatie
    Inflatie zorgt ervoor dat het geld minder waard wordt. Voor mensen met spaargeld is inflatie een zorg, voor mensen met schulden is inflatie een zegen. In dit dossier is alle informatie over inflatie verzameld.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: