CBS, 9-apr-2009

Inflatie Nederland blijft gelijk, Europa daalt fors

De inflatie in maart 2009 is 2,0 procent. Dat is gelijk aan de inflatie in februari.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie in de eurozone is gedaald tot 0,6 procent.

Prijsstijging kleding, prijsdaling groente
De prijzen van kleding waren in maart 0,9 procent hoger dan een jaar eerder. In februari 2009 waren deze prijzen nog 3,7 procent lager dan in februari 2008. Dit had een verhogende werking op de inflatie.

De prijsdaling van verse groenten had daarentegen een verlagende werking. Hetzelfde gold voor dieselolie en energie. Per saldo heffen deze effecten elkaar op, waardoor de inflatie gelijk is gebleven.

Inflatie in eurozone niet eerder zo laag
De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in maart 1,8 procent. Dit is iets lager dan vorige maand, toen deze nog 1,9 procent was. De inflatie in de eurozone is in maart fors gedaald naar 0,6 procent. Vorige maand was deze nog 1,2 procent. Sinds de start van de meting in 1997 was de inflatie in de eurozone nog niet zo laag. De toename van het verschil in inflatie tussen Nederland en de rest van de eurozone wordt vooral veroorzaakt door de prijsontwikkeling van energie. Het verlagend effect van elektriciteit en gas is in de rest van de eurozone veel groter geweest dan in Nederland.

Zie deze PDF voor het volledige bericht inclusief tabellen en grafieken.

Bron: CBS.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, inflatie nederland 2009, inflatie europa, inflatiecijfers nederland, inflatie nederland.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-apr-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: