CBS, 12-feb-2009

Inflatie gelijk gebleven in januari

De Nederlandse inflatie is in januari uitgekomen op 1,9 procent. Dat is gelijk aan december 2008.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS. De inflatie in de eurozone is een stuk lager uitgekomen dan in december.

De prijzen van energie hadden in januari een sterk inflatieverhogend effect. Gas en elektriciteit waren in januari bijna 14 procent duurder dan een jaar eerder.

Kleding had een verlagend effect op de inflatie. De prijzen van kleding lagen in januari 4,4 procent lager dan een jaar eerder. Dit komt doordat het effect van de uitverkoop in januari sterker was dan een jaar eerder.

De premies voor aanvullende ziektekostenverzekeringen waren in januari 5,9 procent hoger dan een jaar eerder. Deze premies worden één keer per jaar aangepast. Vorig jaar in januari bedroeg de stijging van de premies ruim 12 procent. Het tarief voor motorrijtuigenbelasting is in januari verhoogd. Motorrijtuigenbelasting was in januari ruim 12 procent hoger dan een jaar eerder.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in januari gelijk gebleven op 1,7 procent. De inflatie van de eurozone is echter fors gedaald naar 1,1 procent en ligt duidelijk onder die van Nederland. Dit blijkt uit een raming van Eurostat. In december bedroeg de inflatie van de eurozone nog 1,6 procent. De daling van de inflatie van de eurozone heeft te maken met lagere energieprijzen. In de meeste Europese landen werken veranderingen van de olieprijs sneller door in de energieprijzen dan in Nederland.

Open deze PDF voor de bij dit artikel behorende tabellen en grafieken.

Bron: CBS.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, januari.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 24-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: