CBS, 8-jan-2009

Inflatie in 2008 was gemiddeld 2,5 procent

De gemiddelde inflatie is in 2008 uitgekomen op 2,5 procent. In de eerste helft van het jaar liep de inflatie sterk op. Vanaf september begon de inflatie te dalen.

Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

In de eerste helft van het jaar liep de inflatie sterk op van 2,0 procent in januari tot 3,2 procent in juli. Deze toename was het gevolg van gestegen brandstof- en voedselprijzen. Ook de aanpassing van de tarieven voor gas en elektriciteit in juli hadden een sterk verhogend effect. Vanaf september begon de inflatie te dalen. Dit kwam vooral doordat autobrandstoffen flink goedkoper werden. De prijzen van voedsel stegen nog wel, maar veel minder sterk dan in de eerste helft van het jaar. Verder is in de loop van 2008 de accijns op diesel en tabak verhoogd en werd de vliegtaks ingevoerd.

De Nederlandse inflatie is in december uitgekomen op 1,9 procent. Dat is 0,4 procentpunt lager dan in november. De inflatie is voor de vierde maand op rij lager dan een maand eerder. De daling is net als in november het gevolg van fors lagere prijzen van autobrandstoffen. Autobrandstoffen waren in december 17 procent goedkoper dan een jaar geleden. In november was dit nog ruim 12 procent.

De Nederlandse inflatie volgens de Europees geharmoniseerde methode (HICP) is in december uitgekomen op 1,7 procent. Dit is 0,2 procentpunt lager dan in november. Volgens een raming van Eurostat bedroeg de inflatie in de eurozone in december 1,6 procent. De inflatie van de eurozone is de laatste maanden veel sneller gedaald dan de Nederlandse inflatie. De Nederlandse inflatie ligt in december boven die van de eurozone. Sinds augustus 2003 is dat niet meer voorgekomen, met uitzondering van één maand.

Open deze PDF voor de bij dit artikel behorende tabellen en grafieken.

Bron: CBS.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: testing, inflatie 2008, gemiddelde inflatie 2008, inflatie, inflatie 2,5.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 23-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: