Mm, 18-dec-2008

DNB betaalt Icesave tegoeden uit

Na het in werking stellen van het depositogarantie stelsel in oktober 2008 is DNB nu ook begonnen met het uitbetalen van de Icesafe tegoeden. Na eerst de nodige formulieren te hebben ontvangen, hebben de eerste rekeninghouders hun geld terug ontvangen.

Eerst meer post
Een gedupeerde rekeninghouder meldt ons: "Zodra het kon heb ik de DNB formulieren ingevuld en teruggestuurd. Gisteren kreeg ik nieuw papierwerk van zowel DNB als van Icesave en vandaag werd ik hemaal blij...". De papieren betreffen hier als eerste het Finaal Rekeningoverzicht van Icesave, gedateerd op 9 december 2008 en als tweede een brief van De Nederlandsche Bank (DNB), gedateerd op 13 december 2008. Op het Finaal Rekeningoverzicht van Icesave staat vermeld het beginsaldo, de overboekingen en de rentebijschrijvingen gevolgd door het totaalsaldo. De brief van DNB betreft de Beschikking vergoeding depositogarantie Icesave met daarin een vermelding van hetzelfde totaalsaldo en een toelichting van de bezwaarprocedure.

Dan eindelijk geld terug
De betreffende rekeninghouder meldt tevens dat de belofte van Bos is nagekomen: "Daags na het onvangen van de brieven controleerde ik mijn tegenrekening en zag ik dat de DNB het bedrag had overgemaakt. Nog voor de kerst heb ik dus mijn geld terug!". Navraag leert dat de bijschrijving op 16 december is gedaan onder vermelding van het kenmerk "VERGOEDING DGS ICESAVE". Afgezien van zo'n twee maanden renteverlies voor de periode na oktober is het voor deze rekeninghouder dus allemaal weer goed gekomen. Alhoewel voor sommigen de terugbetaling vertraagd is, zal het merendeel van de gedupeerden waarschijnlijk inderdaad nog voor kerst 2008 z'n spaargeld terug ontvangen.

En wat nu?
Voor veel banken zijn de vrijkomende Icesave tegoeden een aantrekkelijk doelwit. Zakenbank NIBC richtte het vizier al in september op de spaarder door het bieden van een aantrekkelijke rente. Of NIBC volledig in z'n opzet zal slagen is nog maar de vraag. Afgelopen woensdag verlaagde kredietbeoordelaar Moody's de status van zakenbank NIBC van Baa1 naar Baa2. Dit zal ondanks de geldende spaargarantie ongetwijfeld twijfel veroorzaken bij de spaarders die een nieuw heenkomen zoeken voor hun spaargeld.
Spaarbank DSB sloot zich onlangs ook aan en richt zich met de landelijke advertentiecampagne "Icevrij? DSB Topsparen" direct op de ex-Icesave-spaarder. DSB noemt het product "Oer-Hollands sparen". Helaas kan de oer-hollandse nuchterheid roet in het eten van DSB gooien want het zal de oplettende spaarder niet ontgaan dat de 5,5% rente waarmee wordt geadverteerd hem niet volledig ten goede komt. Bij opname wordt door de DSB namelijk 1% aan kosten in rekening gebracht. Vooralsnog blijft de spaarder dus zoekende.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: icesave tegoeden, vergoeding dgs icesave, icesave dsb, dsb icesave, icesave.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: