InterNetKrant, 23-mrt-2006

Klanten Van der Hoop krijgen meer

Rekeninghouders bij Van der Hoop Bankiers krijgen ongeveer zeventig procent van hun tegoeden bij de failliete bank terug.

Curator R. Schimmelpenninck sluit niet uit dat de vergoedingen nog zullen oplopen. De stichting Hoop-Verlies waarin gedupeerde rekeninghouders zich verenigd hebben, schetst een nog positiever beeld en voorspelt dat de uitbetaling kan oplopen tot negentig procent van de uitstaande tegoeden.

De failliete bank uit Amsterdam heeft momenteel ruim 130 miljoen euro in kas zitten. Daar staat tegenover dat schuldeisers circa 160 miljoen euro claimen bij Van der Hoop, hoofdzakelijk rekeninghouders. Deze schuldeisers moeten concurreren met omstreden claims van enkele aandeelhouders en bedrijven, die samen een bedrag eisen in dezelfde orde van grootte.

De curatoren zijn het niet eens met die vorderingen en tijdens een zitting bij de Amsterdamse rechtbank gisteren bleek dat niet ten onrechte. Rechter-commissaris R. Jongeneel velde een oordeel over zes van de omstreden, torenhoge claims. Opgeteld ging het om een vordering van 132,4 miljoen euro, maar de rechter-commissaris oordeelde dat de schuldeisers mogen proberen maximaal 15,5 miljoen euro te innen.

Enkele schuldeisers lijken blufpoker te spelen en zetten hoog in om zoveel mogelijk geld los te krijgen. Een voorbeeld daarvan was de claim van NMT Holding. De financieel dienstverlener uit Rotterdam eiste ruim 122 miljoen euro van Van der Hoop. De rechter-commissaris bracht de vordering van NMT terug tot maximaal 10 miljoen en volgens curator Schimmelpenninck is zelfs dat nog overdreven. ''Ik denk dat er niet meer dan een paar ton uitkomt, maar het is moeilijk om in de toekomst te kijken,'' aldus Schimmelpenninck. Ook van andere twijfelachtige, hoge vorderingen sprak hij de verwachting uit dat deze in de praktijk veel lager zullen uitvallen.

Dat is goed nieuws voor de rekeninghouders, die daardoor meer overhouden. Schimmelpenninck: ''Velen vreesden aanvankelijk dat ze al hun geld kwijt waren, terwijl wij dachten dat het wel mee zou vallen.'' Toen de curator op 9 december het roer overnam bij Van der Hoop, dachten hij nog even dat de rekeninghouders volledig konden worden gecompenseerd.

Nadat onderhandelingen stukliepen over de verkoop van belangrijke onderdelen Van der Hoop aan de Belgische bank Degroof, moest hij dat streven loslaten.

Bron: Parool/InterNetKrant

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: curator schimmelpenninck, R. Schimmelpenninck , r schimmelpenninck, curator r. schimmelpenninck, schimmelpenninck van der hoop.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: