Mm, 10-mei-2010

Miljarden gereserveerd voor stabiliteit euro

De Europese Unie (EU) en het Internationaal Monetair Fonds (IMF) hebben samen 720 miljard euro beschikbaar gesteld om de stabiliteit van de euro te ondersteunen.

De Europese ministers van Financin kwamen maandagochtend na een nachtlange vergadering tot overeenstemming. De onrust op financile markten afgelopen weken maakten ingrijpen noodzakelijk. Volgens demissionair minister van Financin De Jager "dreigde er een enorme brand die voorkomen moest worden". Volgens de minister is deze crisis mogelijk gevaarlijker dan de bankencrisis in 2008.

De EU legt 500 miljard euro op tafel terwijl het IMF 220 miljard euro bijdraagt aan dit zogenaamde "stabiliteitsmechanisme". De EU stort 60 miljard euro in een fonds om landen in nood onder hele strenge voorwaarden leningen mee te kunnen verstrekken. 440 miljard euro wordt gereserveerd in de vorm van garanties waarmee het nog op te richten orgaan indien nodig geld kan aantrekken op de kapitaalmarkt. De bijdrage van het IMF is eveneens in de vorm van garanties. De EU en het IMF leenden afgelopen vrijdag al 110 miljard aan Griekenland.

Deze steunplannen met de bijbehorende strenge voorwaarden moeten voorkomen dat de euro verder onderuit zakt doordat andere zwakke eurolanden in dezelfde situatie als Griekenland terechtkomen. De waarde van de euro is afgelopen weken steeds verder omlaag gegaan en momenteel staat de euro op het laagste niveau in een jaar tijd. Buiten dit steunpakket maakte de Europese Centrale Bank (ECB) zondagnacht bekend dat ze staatsobligaties van eurolanden gaat opkopen om speculatie op de markten tegen te gaan. Minister De Jager noemt het geheel een "soort vangnet" waarmee tegen speculanten gezegd kan worden "tot hier en niet verder". Hij vindt het "een krachtig pakket dat vertrouwen zou moeten wekken bij de financile markten".

Nederland draagt in totaal 26 miljard euro bij. Volgens minister De Jager zijn dit geen uitgaven maar voornamelijk garanties en is dit bedrag goed te overzien in vergelijking met de 200 miljard euro die Nederland al uitgaf om banken van de ondergang te redden.

De reacties in de media op dit plan zijn gemengd. Critische economen vragen zich af of de omvang van het plan voldoende is en of het niet te laat komt. De beurzen openden maandag positief met hogere koersen.

Lees voor meer informatie deze brief van de minister aan de Tweede Kamer, dit NOS bericht, dit bericht in de Telegraaf en dit nieuwsbericht van de Volkskrant.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: stabiliteit euro, spaarloon volkskrant opinie 2010, ╔╗╔═╦╗ ║╚╣║║╚╗ ╚═╩═╩═╝, tweede kamer stabiliteit euro.




Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 29-mrt-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: