NMa, 10-feb-2012

NMa: Vergelijkingssites sparen zijn ondermaats

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt de kwaliteit van de meeste vergelijkingssites voor spaarrekeningen en reisverzekeringen onder de maat. De meeste sites zijn onvoldoende volledig, correct en transparant.

Dit concludeert de De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) na een onderzoek onder 21 vergelijkingsites voor sparen en 17 voor reisverzekeringen.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vindt de kwaliteit van de meeste vergelijkingssites voor spaarrekeningen en reisverzekeringen onder de maat. ďVergelijkingssites zijn heel nuttig voor de consument, maar dan moeten ze wel volledig, correct en transparant zijn,Ē benadrukt Henk Don, bestuurslid NMa, ďanders heb je er nog niets aan omdat je niet weet of je de beste keuze krijgt voorgeschoteld.Ē De NMa adviseert consumenten om meerdere vergelijkingsites te raadplegen. Daarnaast is het raadzaam om op de website van de aanbieder van de beoogde spaarrekening of verzekering na te gaan of de informatie overeenkomt met de informatie op de vergelijkingssite.

Uit het onderzoek blijkt dat op meer dan 60 procent van de vergelijkingssites een belangrijk deel van de spaarrentes of verzekeringspremies niet klopt. Ook blijkt dat ongeveer 30 procent van de vergelijkingsites voor spaarrekeningen en driekwart van de vergelijkingssites voor reisverzekeringen te weinig producten tonen. Verder is ongeveer de helft van de vergelijkingssites niet transparant over de eigenaar en/of het verdienmodel van de vergelijkingssite. Volgens de NMa doen de sites er goed aan zich te verbeteren door meer producten te tonen, te controleren of de informatie klopt en dagelijks de prijzen van alle producten bij te werken. Een andere mogelijkheid om de kwaliteit van vergelijkingssites te verbeteren, is door het invoeren van een gedragscode. Een dergelijke code kan ook toepasbaar zijn voor vergelijkingssites in andere sectoren.

De NMa heeft de kwaliteit van 21 vergelijkingssites voor spaarrekeningen en 17 vergelijkingssites voor doorlopende reisverzekeringen beoordeeld op verschillende criteria, zoals correctheid, volledigheid en transparantie. Voor de reisverzekeringen zijn er slechts twee vergelijkingssites die op alle criteria de hoogste score halen. Voor spaarrekeningen is er geen enkele vergelijkingssite die op alle criteria de hoogste score heeft behaald.

Het onderzoek naar vergelijkingssites is uitgevoerd door de Monitor FinanciŽle Sector (MFS). De MFS is een team binnen de NMa dat onderzoek doet naar de marktwerking op verschillende financiŽle markten. Vergelijkingssites kunnen consumenten helpen bij de keuze voor een financieel product en de concurrentie bevorderen tussen aanbieders van financiŽle aanbieders, mits de kwaliteit goed is.

Lees meer in het onderzoek Vergelijkingssites financiŽle producten (PDF).

Reactie Spaarbaak
Ook al is Spaarbaak.nl niet ťťn van de 21 financiŽle vergelijkingssites die door de NMa zijn vergeleken, toch trekt Spaarbaak zich de conclusies aan.

Spaarbaak vindt ook dat de consument die een vergelijkingssite bezoekt gebaat is bij transparantie en correctheid van de geboden informatie.

Onder het hoofdmenu bevindt zich al jaren het item Over Spaarbaak, waarmee Spaarbaak openheid en duidelijkheid naar de bezoeker tracht te verschaffen. Na toetsing aan de uitkomsten van het NMa onderzoek is waar nodig de in dat item geboden informatie verder uitgebreid.

Bron: nma.nl

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: NMA vergelijkingssites sparen, nma spaarrekeningen, NMa test vergelijkingssites, NMa: Vergelijkingssites sparen zijn ondermaats, onderzoek naar spaarrekeningen.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 22-feb-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: