Mm, 15-nov-2007

Nieuwe betaalrekeningen bieden betere voorwaarden

De Nederlandse markt voor betaalrekeningen en salarisrekeningen is in beweging. Steeds meer banken begeven zich op deze markt en proberen met betere voorwaarden de consument voor zich te winnen.

Grootbanken
Bij de grootbanken is - qua voorwaarden voor betaalrekeningen - de trend al jarenlang negatief. De gevestigde partijen claimen dat betaalrekeningen alleen maar geld kosten en dat die kosten dus op de consument verhaald moeten worden. Het gevolg is dat betaalrekeningen al vele jaren geen rente meer opleveren en dat de consument voor steeds meer zaken moet betalen. Gemakshalve wordt het rentevoordeel voor de bank genegeerd en vergeet men tevens dat diezelfde consumenten de afnemers zijn van verzekeringen, hypotheken, leningen en spaarrekeningen waar de bankverzekeraars hun niet geringe jaarlijkse winsten mee realiseren!

Kostenkeuze?
Dat men deze kostenopdrijving soms onder de meest merkwaardige argumenten probeert te verkopen, blijkt onder andere uit een opmerkelijke wijziging bij de zakelijke betaalrekening van de Postbank. Onder het mom van "de klant meer keuzevrijheid te bieden" wordt daar per 1 januari 2008 het gratis Tarief-Vrij Pakket vervangen door de nieuwe Transactiebundels waarvoor minimaal 20 euro per jaar moet worden betaald. Met name kleine ondernemers zullen dit soort fratsen niet waarderen.

Deze kostenverhoging is weer een nieuwe stap bovenop reeds eerder doorberekende kosten zoals die voor online bankieren a 42 euro per jaar (terwijl online bankieren de kosten zou verlagen) en het recentelijke afschaffen van de gratis Giropas Basis ("vanwege Europese regels").

Het ziet er helaas naar uit dat het afschaffen van de naam Postbank voor ING meer is dan alleen een naam. Men is druk doende het opgebouwde imago van "voordelige bank voor de gewone man" af te breken. De keuze voor een voordelig alternatief gaat hier jammerlijk verloren. De vraag is hoelang klanten zich dit gedrag laten welgevallen voordat ze overstappen naar betere alternatieven.

Nieuwkomers
Dat het ook anders kan laten diverse nieuwkomers zien. Enige tijd geleden begaf de van oorsprong Belgische bank Argenta zich op de Nederlandse markt met niet alleen een spaarrekening met goede rente (momenteel 4,0%), maar ook een kosteloze betaalrekening waar zowiezo het pasje gratis is, maar ook nog eens een half procent creditrente wordt gegeven over het positieve saldo.

Medio 2007 kwam de DSB bank laten zien dat het nog beter kan, door de consument een betaalrekening te bieden met een toprente van maar liefst 3,0% (bij gebruik als salarisrekening, zie ook het artikel "Bankieren zonder te betalen").

Meest recentelijk heeft ook de Triodos Bank een betaalrekening op de markt gezet. Bij deze rekening wordt een bijdrage gevraagd voor de (optionele) betaalpas. Andere veelgebruikte diensten zoals internet bankieren en maandelijkse rekeningafschriften zijn gratis. Daarnaast staat de Triodos Bank bekend als koploper op het gebied van duurzaam bankieren en ontvangt de klant vier keer per jaar het magazine Triodosnieuws met artikelen over duurzame projecten en initiatieven.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: kosten betaalrekening, betaalrekeningen, kosten betaalrekeningen, betaalrekening kosten, betaalrekening.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 13-jun-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: