Mm, 6-mrt-2013

Spaarders moeten vooringevulde aangifte extra controleren

Vanaf begin maart staan de gegevens voor de vooraf ingevulde aangifte (VIA) klaar. Met name spaarders moeten dit jaar de belastingaangifte extra goed controleren omdat blijkt dat spaarsaldi incompleet of incorrect kunnen zijn.

De vooraf ingevulde aangifte heeft het invullen van de belastingaangifte voor veel belastingplichtigen een stuk makkelijker gemaakt. Sommige mensen kunnen daardoor binnen een paar minuten een belastingaangifte doen waar men voorheen ťťn of meerdere uren zoet mee was. De belastingdienst hamert erop dat de vooringevulde gegevens nog wel door de aangever moeten worden gecontroleerd.

Naar nu blijkt is dit met name voor de actieve spaarder een absolute noodzaak omdat de kans groot is dat hij anders een foutief ingevulde aangifte indient, met alle gevolgen en mogelijke boetes vandien.

Uit reacties van spaarders op fora blijkt dat van meerdere banken de gegevens geheel ontbreken. Ook nieuw afgesloten spaarrekeningen zijn vaak niet opgenomen, terwijl beŽindigde spaarrekeningen vaak nog met een nul-saldo op het overzicht staan. Bij sommige spaarders is voor dezelfde bank het bedrag van een spaarrekening wel goed ingevuld, maar ontbreekt het saldo van de betaalrekening.

De saldi van de volgende banken kunnen ontbreken: ABN AMRO, AK Bank, ASN Bank, Centraal Beheer, Demir-Halk Bank, MoneYou, LeasePlan Bank en Yapi Kredi. Ook de gegevens van beleggingen kunnen ontbreken of onvolledig zijn. Zo kan het saldo van groene beleggingen onvermeld zijn en moet men soms het bedrag van de ingehouden dividendbelasting zelf opzoeken.

Mogelijk komen sommige van deze gegevens later deze maand alsnog beschikbaar. Merkt u dat er teveel gegevens ontbreken, dan kunt u het later opnieuw proberen en de gegevens voor de vooringevulde aangifte los downloaden. Ga daarvoor naar deze downloadpagina van de Belastingdienst.

Uiteindelijk blijft de spaarder zelf eindverantwoordelijk voor de juistheid van de ingevulde gegevens en moet men deze dus goed controleren. Stuur de gegevens van de vooraf ingevulde aangifte dus nooit ongezien in.

Zie ook:

  • Belasting en spaargeld
    Leuker kunnen we het niet maken, wel makkelijker! Helaas kan ook uw spaargeld zich niet onttrekken aan het leed dat belastingen heet. Meer weten? Lees dan verder...
  • Dossier: Spaargeld en belasting
    Niet lang nadat de bewuste spaarder een beetje op weg is met zijn spaargeld komt de fiscus langs. Bezit men meer dan een zeker bedrag, dan moet er belasting worden afgedragen. Wat er bij komt kijken en wat er tegen te doen valt leest u in dit dossier.

© 2005-2024 Spaarbaak. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd of vermenigvuldigd zonder uitdrukkelijke toestemming van de auteur. Alhoewel deze uitgave met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze uitgave geen rechten worden ontleend.

Meer nieuws:

Populaire zoekteksten: Vooraf ingevulde aangifte 2013 ABN, Vooraf ingevulde aangifte 2013, check belastingdienst van spaartegoeden, vooringevulde belastingaangifte, vooringevulde aangifte 2013.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 12-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: