Vraagbaak: Waar kan ik het beste goud inwisselen?

De goudprijs is de laatste jaren enorm gestegen. De huis-aan-huis-bladen staan vol met advertenties van juweliers en goudhandelaren die uw goud willen kopen en allemaal zeggen ze de hoogste prijs te bieden. U kunt bij ze terecht met uw gouden sieraden, munten of andere gouden voorwerpen. Let er op dat de inkoopprijs meestal lager is dan de verkoopprijs. Maar wat levert het op? Hoeveel is uw goud momenteel echt waard?


Onderstaande grafiek toont de actuele marktprijs voor goud:

Echt goud? (klik voor grote weergave)

De marktprijs is aangegeven in euro's per kilogram.

Op basis van deze kiloprijs en het goudgehalte kunt u zelf uitrekenen wat uw goud waard is (zie rekenvoorbeeld onderaan deze pagina).


TIP: Met deze goudprijs calculator kunt u snel de waarde berekenen op basis van het gewicht, gehalte en de actuele marktprijs.

Goudgehalte
Het goudgehalte van gouden voorwerpen zoals sieraden wordt met een merkteken aangegeven. Deze zuiverheid wordt gemeten in "karaat", waarbij 1 karaat staat voor 1/24ste deel. 24 karaat is het meest zuiver, maar zuiver goud is vrij zacht en gevoelig voor krassen. De meeste sieraden worden daarom gemaakt van 14 of 18 karaat goud, dat gemengd is met andere metalen (koper, zilver of platina). De kleur van het goud wordt bepaald door de combinatie van de legering. Puur zuiver goud wordt ook wel fijngoud genoemd en is geel van kleur. Witgoud bevat meer zilver en/of platina en roodgoud bevat meer koper.

Goud met certificaat (klik voor grote weergave)
Bij goud in de vorm van baartjes, staafjes of plaatjes staat het gewicht en het gehalte altijd aangegeven (bijvoorbeeld als "5g 999,9" dat staat voor 5 gram goud met een zuiverheid van 999,9 duizendste). Daarnaast staat er meestal een keurmerk op van de goudraffinaderij die het baartje heeft gemaakt en een serienummer. bv. "Credit Suisse, 321987". Kleine baartjes zijn soms verpakt in een kaartje waarop de zuiverheid en het gewicht gecertificeerd worden vermeld.

Gouden munten
Bij gouden munten staat het gehalte soms aangegeven op de munt zelf in kleine lettertjes (bijvoorbeeld ".999" dat staat voor een zuiverheid van 999/1000). Het gewicht staat soms ook op de munt en anders kunt u de munt altijd nog zelf wegen. Staat het gehalte en het gewicht niet op de munt, dan kunt u daarvoor een muntcatalogus raadplegen (bv. Krause: Standard Catalog of World Coins). Wijkt het gewicht af van hetgeen in de catalogus staat, let dan op: mogelijk betreft het een vervalsing of naslag van een lager gehalte.

Van veelvoorkomende munten geeft onderstaande lijst het gehalte en gewicht:
  • Gouden tientje: .900 (21,6 karaat), 6,72 gram (6,05 gram fijngoud)
  • Gouden vijfje: .900 (21,6 karaat), 3,36 gram (3,02 gram fijngoud)
  • Gouden dukaat (Nederland): .983, 3,50 gram (3,44 gram fijngoud)
  • Maple Leaf (Canada): .9999, 1oz (1 troy ounce = 31,1g)
  • Sovereign (Groot Britannië): 22 karaat (.9167), 7,98g (7,3 gram fijngoud)
  • Eagle (Verenigde Staten): 22 karaat (.9167), 33.93g (1oz/31,1g fijngoud)
  • Krugerrand (Zuid Afrika): 22 karaat (.9167) , 33.93g (1oz/31,1g fijngoud)

Voor de aan- of verkoop van gouden munten of baartjes kunt u terecht bij goudhandelaren (bv. ZilverGoudWinkel.nl, Prakken Edelmetaal en Goudmarkt) of op veilingen (bv. MPO en Rietdijk). Ook kunt u soms terecht bij de plaatselijke juwelier of bij particuliere verzamelaars.

Rekenvoorbeeld
Stel dat u wilt weten hoeveel een gouden ring waard is. U kunt met een goed vergrootglas het goudmerk bekijken om te zien wat het goudgehalte is (bv. een merkje met 585 staat voor een zuiverheid van 585/1000, overeenkomend met 14 karaat). Het gewicht kunt u meten met een precisie weegschaal.

Als de ring 5 gram weegt en 14 karaat is, dan bevat deze 2,92 gram puur goud (fijngoud). Bij een marktprijs van 34000 euro per kilogram is de waarde 34 euro per gram, dus in dit voorbeeld 2,92 gram x 34 euro = 99 euro. Verkoopt u deze ring bij de plaatselijke juwelier en biedt deze voor 14 karaat goud 18 euro per gram, dan krijgt u er dus 90 euro voor.

TIP: Met deze goudprijs calculator kunt u snel de waarde berekenen op basis van het gewicht, gehalte en de actuele marktprijs.

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Vraagbaak: Wat is een gouden tientje waard?
Met "gouden tientje" wordt traditioneel het gouden muntstuk van 10 gulden bedoeld. Er zijn ook gouden munten van 10 euro...

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waar kan ik het beste goud inwisselen?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waar kan ik het beste goud inwisselen?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: waar krijg ik de beste goudprijs, Beste Goud, waar kan je het beste je gouden sieraden inwisselen, waar kan je het meest voor je goud, waar kun je het beste goud inwisselen.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: