Vraagbaak: Waarom rente hoog icesave?

Icesave was een online spaarbank van IJslandse origine die zich medio 2008 in Nederland en Groot-Brittannië actief was en zich profileerde met een hoge spaarrente. In Nederland had de bank een bijkantoor in Amsterdam waardoor de bank wel in Nederland mocht opereren, maar eerst onder het IJslandse garantiestelsel viel en niet alleen onder het Nederlandse. Binnen het IJslandse stelsel was het spaargeld gegarandeerd tot zo'n 20.000 euro. Binnen het Nederlandse stelsel was het hogere deel eerst gegarandeerd tot 40.000 euro en later werd dit verhoogd naar 100.000. Het spaargeld boven de 100.000 euro was niet gegarandeerd.

De IJslandse moedermaatschappij Landsbanki had initieel een hoge rating, de bank had in Groot-Brittannië consumentenprijzen gewonnen en ook in IJsland werden de spaargelden gegarandeerd.

Door onder andere de IJslandse economische omstandigheden viel Icesave later in het jaar om en werd het een berucht voorbeeld van de kredietcrisis. Vele Nederlandse spaarders hadden er geld staan en het duurde tot het eind van het jaar tot de meeste spaarders hun geld terugzagen.

Bekijk voor meer achtergronden deze zoekresultaten, de zeer interessante documentaire "De IJsland-ervaring" van VPRO Tegenlicht, of lees dit Wikipedia artikel. De naar aanleiding van kamervragen uitgevoerde evaluatie resulteerde medio juni 2009 in dit onderzoeksrapport [pdf].

Ga voor meer informatie over dit onderwerp naar deze pagina:

Dossier: Icesave
In een tijd dat sparen een solide imago had en meerdere banken hoge rentes boden, bestormde het IJslandse Landsbanki de Nederlandse markt met een toprente. De val van Icesave was voor veel spaarders een koude douche.

Let op: Alhoewel bovenstaande tekst met de grootst mogelijke zorg is samengesteld, kunnen aan deze tekst geen rechten worden ontleend. © 2005-2024 Spaarbaak, lees de voorwaarden.

Vragen die lijken op "Waarom rente hoog icesave?"
Hierboven leest u het eerst gevonden antwoord op de vraag "Waarom rente hoog icesave?". Kies voor mogelijk andere antwoorden een vergelijkbare vraag:

Regelmatig beantwoorden we nieuwe vragen, dus mocht uw specifieke vraag nog niet beantwoord zijn, kom dan binnenkort terug om het nog eens te proberen. Lees verder »

Stel uw vraag
Gebruik het zoekveld hieronder om een andere vraag te stellen. Klik hier om elders op de Spaarbaak website te zoeken. Kijk onderaan deze pagina voor een overzicht van veelgestelde vragen.

Vraag:

Recent beantwoorde vragen

Hoeveel krijg ik voor mijn auto terug?
Hoeveel is mijn auto waard?
Wat is de waarde van mijn auto?
Hoeveel belasting betaal ik over koerswinst?
Moet ik belasting betalen over mijn afgeloste woning?
Wanneer betaal ik vermogensbelasting over afbetaalde woning?
Hoeveel geld mag ik storten bij gwk per dag?

Meest populaire vragen

Wanneer wordt belastingteruggave gestort?  
Hoeveel spaargeld mag je hebben zonder belasting te betalen?  
Hoeveel geld mag een kind belastingvrij ontvangen?  
Hoeveel geld mag je van de bank halen?  
Hoeveel procent belasting betaal je in box 1?  
Hoeveel spaargeld mag ik hebben met een uitkering?  
Hoeveel eigen geld mag ik hebben als ik een wajong uitkering heb?  

Alle vragen

Populaire zoekteksten: ijslanders spaargeld, spaarrente icesave 2012, rente hoog, rente ijsland, rentes in ijsland.
Copyright © 2005-2024 Spaarbaak. Alle rechten voorbehouden, lees de voorwaarden.
Realisatie door MMinternet

Datum: 25-jul-2024

Opinie:

Nieuws:

Artikelen:

Dossiers:

Link-tips: